|

ABD’de IŞİD kaosu

IŞİD stratejisindeki belirsizlik Washington’u karıştırdı. Savunma Bakanı, “Saldırılar Şam’ı güçlendiriyor” derken Genelkurmay Başkanı, “Görevim Esed'i devirmek değil” çıkışında bulundu. Ancak eski Şam elçisi Ford, “Esed gitmedikçe IŞİD’i yenmek zor” tespitinde bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:45 - 21/11/2014 Cuma
Diğer

ABD’deki ara seçimlerde Kongre’deki üstünlüğü Cumhuriyetçilere kaptıran “topal ördek” konumundaki Barack Obama ile kurmaylarının IŞİD stratejisindeki kafa karışıklığı sürüyor. Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcılığına aday gösterilen John Tony Blinken, Obama’nın Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) ile mücadelede “muharip güç konuşlandırılması gibi büyük çaplı askeri eylem içermediğini” açıklasa da, sahadaki dinamikler ABD’nin IŞİD stratejisinden bir sonuç alınamayacağını gösteriyor. Çünkü Obama, Irak’ta muharip güç olarak göndermeden sahadaki Irak askerini güçlendirerek Suriye’de de güçlü ılımlı muhalifleri destekleyerek IŞİD’i zayıflatmak istiyor.


ESEDLİ ÇÖZÜM ÇOK ZOR

Ancak Esed’i hedef almadan Suriye krizini çözmenin zorluğuna değinen Amrikan yönetimindeki bazı isimler, ara seçimlerde Kongre’deki üstünlüğünü Cumhuriyetçilere kaptıran “topal ördek” konumundaki Obama’nın sıkışmışlığını  dile getiriyor. Nitekim, geçen hafta Kongre’de konuşan Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey’nin IŞİD ile mücadeleyi “üç ileri iki geri adım” olarak tarif etmesi de mevcut durumu özetliyor. Dempsey’in, “Bana verilmiş olan görev IŞİD. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil” açıklaması da dikkat çekici bulundu.  


ASKERİ DEĞİL DİPLOMATİK

Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyondan Esed rejiminin yarar sağladığını söyleyerek, “Esed dolaylı olarak fayda sağlıyor. Bu kaosu yaratan Esed. Suriye’de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye’de tamamen başarısızlığa uğramış bir hükümet istemiyor. Esed’in iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip” diye konuştu. Esed gitmedikçe, IŞİD’i yenilgiye uğratmanın zor olduğuna vurgu yapan ABD'nin eski Suriye  büyükelçisi Rubert Ford, “Suriye’nin doğusunda IŞİD hedeflerini vurarak, doğrudan Esed rejimine yardımda bulunmuş olduk. Bu IŞİD birlikleri ılımlı muhaliflerle çatışmıyordu, onlar Esed rejimiyle savaşıyordu” itirafında bulundu.  


Suriye ve Irak’ta IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonunu sürdüren ABD, hafta başından bu yana Suriye’de 24 noktanın vurulduğunu açıkladı. Bombardımanlardan 5’i Kobani çevresine gerçekleştirildi. Irak’taysa Musul, Kerkük ve Beyci rafinerisi çevresinde 7 IŞİD mevzisinin vurulduğu belirtildi.


ABD Suriye'deki IŞİD mevzilerini bombalarken Esed'de sivilleri varil bombalarıyla katlediyor. Bombardımanlarda evleri yıkılan Suriyeliler yaklaşan kışta sığınacak yer arıyor.


Böylesini görmemiş!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele oluşturulan uluslararası koalisyondan Beşşar Esed rejiminin dolaylı olarak yarar sağladığını söyledi. PBS televizyonunda ünlü sunucu Charlie Rose’un sorularını yanıtlayan Hagel, “IŞİD gibi herhangi bir organizasyon görmedik; çok iyi organize olmuş, çok iyi eğitilmiş, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahşi, tamamen acımasız. Buna benzer şeyleri bir arada sadece tek bir organizasyonda daha önce görmedik. Onların kör ideolojileri er ya da geç yenilecek. Bunu başaracağız” dedi.

Hagel, dünyanın şu anda hiç olmadığı kadar tehlikeli olduğunu belirterek, “Gözlerimizin önünde yeni bir dünya düzeninin belirlendiğini görüyoruz. Bunun tam ortasında yer alıyoruz. Bunun gibi bir şeyi daha önce görmedik. Dünya şu anda çok tehlikeli” dedi.
#ABD
#IŞİD
#Chuck Hagel
#Martin Dempsey
9 yıl önce