|

ABD'den Hadi'ye destek

ABD'nin Sana Büyükelçisi Tauler, Hadi'yle görüştü. Büyükelçi Tauler: "ABD, halkın seçimle iş başına getirdiği Cumhurbaşkanı Hadi'nin temsil ettiği anayasal meşruiyeti destekliyor" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
17:22 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:26 - 2/03/2015 Pazartesi
AA

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sana Büyükelçisi Matthew Tauler, ülkesinin, Yemen'de meşru cumhurbaşkanı olarak Abdurabbu Mansur Hadi'yi desteklediğini söyledi.


Tauler, Hadi'yle bulunduğu Aden kentinde bir araya geldi. Görüşmenin ardından Tauler, basına yaptığı açıklamada, "ABD, halkın seçimle iş başına getirdiği Cumhurbaşkanı Hadi'nin temsil ettiği anayasal meşruiyeti destekliyor" dedi.


Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından hükümetin ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamış, bunun ardından Ensarullah Hareketi 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi birçok kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.


Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.


ABD de 11 Şubat'ta Sana Büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldığını ve çalışanlarını başkent Sana'nın dışına çıkardığını duyurmuştu. ABD'nin ardından İngiltere'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülke Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.


Diplomatik kaynaklar, ABD ve İngiltere büyükelçiliklerinin, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'den sonra büyükelçilik faaliyetlerini Aden'de başlatabileceğini ifade ediyor. ABD ve İngiltere ise bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

#Yemen
#Abdurabbu Mansur Hadi
#Matthew Tauler
#ABD
9 yıl önce