|

ABD'den savaş suçlularına para yardımı

ABD hükümetinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'ye yerleşen onlarca Nazi savaş suçlusuna 1979'dan beri sosyal güvenlik yardımı yaptığı ortaya çıktı. ABD'de yapılan iç yazışma kayıtlarından ortaya çıkan habere göre, savaş suçlusu 66 kişiden 38'ine milyonlarca dolar para verildiği aktarılıyor.

Aa
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:56 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD'den savaş suçlularına para yardımı
ABD'den savaş suçlularına para yardımı

AP haber ajansının, ABD'deki resmi iç yazışma kayıtlarına ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayanarak verdiği haberde, savaştan sonra Amerikan vatandaşı olan ve daha sonra ABD'yi terk eden savaş suçu şüphelisi 66 kişiden en az 38'ine sosyal güvenlik yardımı fonundan ödeme yapıldığı belirtildi.

Habere göre, ABD'de toplanan vergilerle finanse edilen ödemeler ABD Adalet Bakanlığı'nın ülkede yaşayan Nazi savaş suçlusu şüphelilerini kendi rızalarıyla vatandaşlıktan çıkarak ülkeyi terk etmeleri koşuluyla yaptığı anlaşmalar uyarınca verildi. Ayrıca, haklarında sınır dışı kararı verilmeden önce ABD'yi terk eden Nazi savaş suçluları da ABD'nin verdiği sosyal yardımlardan yararlandı.

'Nazi boşaltımı' adı altında savaş suçlularına yardım

Haberde, resmi iç yazışmalarda "Nazi boşaltımı" adıyla geçen uygulamanın, gelen itirazlar üzerine sona erdirilmesine karşın anlaşmanın ardından ortaya çıkan yasal boşluk nedeniyle ödemelerin bugün de kesintisiz olarak sürdürüldüğünün altı çizildi.

ABD'nin sosyal güvenlik yardımı fonundan ödeme yaptığı savaş suçluları arasında milyonlarca Yahudinin hayatını kaybettiği Nazi kamplarını korumakla görevli silahlı SS askerleri bulunuyor. Savaş suçluları arasında ayrıca Nazi hükümeti için yaptığı araştırmalarda köle işçiler kullanan bir roket bilimci ve Polonya'da binlerce Yahudinin tutuklanmasına ve idam edilmesini organize eden bir Nazi işbirlikçisi de var.

Almanya'daki Sachsenhausen kampındaki eski SS koruma görevlisi Martin Hatmann ve Polonya'daki Auswitch toplama kampında devriye görevi yapan Jakob Denzinger'in de aralarında bulunduğu halen hayatta bulunan en az 4 savaş suçlusu ABD hükümetinden düzenli olarak sosyal güvenlik yardımı almayı sürdürüyor. Haberde, ABD'nin Arizona eyaletinden 2007'de ayrılan Hartmann'ın Almanya'nın başkenti Berlin'de, Ohio'dan 1989'da ayrılan Denzinger'in de Hırvatistan'ın Osijek kentinde Drava nehri kıyısındaki lüks apartman dairesinde yaşadığı bildirildi.

'ABD böyle davranmamalıydı'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 1982-2007'de hukuk danışman yardımcısı olarak görev yapan James Hergen, "Bu dürüst, şeffaf ve meşru bir uygulama değildi. ABD hiçbir zaman bu şekilde davranmamalıydı" dedi.

Temsilciler Meclisi Denetim ve Hükümet Reform Komitesi'nin Demokrat partili kıdemli üyesi Carolyn Maloney de Nazi savaş suçlularının ülkede kanun dışı ilan edilmelerinin üzerinden yıllar geçmiş olmasına karşın halen sosyal güvenlik yardımı almalarının utanç verici olduğunu vurguladı. Maloney, yasal boşluğu kapatmak amacıyla yeni bir yasa teklifi sunacağını sözlerine ekledi.

Nazi savaş suçlularına halen ödeme yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi vermesi istenen ABD Adalet Bakanlığı'nın sözcüsü Peter Carr, e-posta ile yaptığı açıklamada, ödemelerin hiçbir şekilde Nazi şüphelisi kişileri ülkeyi terk etmeye ikna etmek amacıyla kullanılmadığını bildirdi.

Sosyal Güvenlik Yönetimi sözcüsü William Jarrett da kurumunun Nazilere yönelik özel bir veri takip sistemi bulunmadığını belirterek, kaç Nazi suçlusuna ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Jarrett, ABD'de yürürlükte olan özel hayatın korunması yasasının Nazi savaş suçlusu ve Nazi savaş suçu şüphelisi olsun veya olmasın kişisel bilgilerin açıklanmasını yasakladığını da sözlerine ekledi.

10 yıl önce