|

ABD'nin dediği oldu

Afganistan''da rakibi Abdullah Abdullah ile uzlaşan Eşref Gani Ahmedzai cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Ahmedzai'nin ilk icraatı, uzun süredir rafta bekleyen ABD ile İkili Güvenlik Anlaşması'nı imzalamak oldu.

.
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:22 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
ABD'nin dediği oldu
ABD'nin dediği oldu

Afganistan'da yolsuzluk ve silahlı gruplar ile mücadeleden reformlara kadar birçok vaatte bulunan Eşref Gani Ahmedzai'nin cumhurbaşkanı olur olmaz ilk icraatı, ABD ile İkili Güvenlik Anlaşması imzalamak oldu. Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai''nin imzalamayıp halefine devrettiği güvenlik anlaşması 2014 sonrası dönemde Afganistan''da yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin kalmasına izin veriyor. Bu askerler terörle mücadelede Afgan güçlerine eğitim ve danışmalık hizmeti verecek. Plana göre 2015''in sonunda bu askerlerin sayısı yarıya düşecek ve 2016 sonunda Afganistan''daki ABD diplomatik merkezlerinin güvenliği için sadece bin asker kalacak.

ABD KORUYACAK

Anlaşmaya göre, Afganistan''a dışarıdan bir müdahale durumunda, Amerikan askerleri Afgan güçlerine destek verecek. ABD, İkili Güvenlik Anlaşmasının imzalanmaması durumunda tüm askeri kuvvetlerini Afganistan''dan çıkaracağını açıklamıştı.

NATO İLE ANLAŞMA

Bugün Afganistan ve NATO arasında da 2014 sonrası ülkede kalacak NATO güçlerinin durumunu belirleyen SOFA anlaşması yapıldı. Anlaşma, NATO''nun Afganistan temsilcisi Maurits R. Jochems ve Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer tarafından imzalandı.

KARZAİ İMZALAMAMIŞTI

Afganistan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan ve ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması imzalamamıştı. Karzai, anlaşmanın imzalaması için ABD tarafından Taliban''la barış sürecinin başlatmasını ve ABD askerlerinin Afgan evlerine yönelik operasyonlarının durdurulmasını şart koşmuştu.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen törende, ABD'nin Kabil Büyükelçisi James Cunningham ve Afganistan Devlet Başkanı Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer, anlaşmaya imza attı. Törene, Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ve çok sayıda üst düzey Afgan yetkilisi katıldı.

9 yıl önce