|

ABD'nin Libya büyükelçisi öldürüldü

ABD'nin Libya Büyükelçisi Bingazi'de düzenlenen saldırıda öldürüldü. Saldırıda üç elçilik çalışanının da hayatını kaybettiği belirtildi.

00:00 - 12/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 09:49 - 12/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'nin Libya büyükelçisi öldürüldü
ABD'nin Libya büyükelçisi öldürüldü

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın haberine göre, Libya'nın Bingazi kentindeki ABD elçilik binasına düzenlenen roket saldırısında ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve diğer üç elçilik yetkilisi hayatını kaybetti. ABD ise, bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadı. Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Vanis el Şerif, Stevens ve diğer üç yetkilinin öldüğünü doğruladı.


Libyalı yetkililer, dün gece elçiliğe düzenlenen saldırı sonucunda büyükelçinin öldüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bingazi'deki elçilik binasının militanlar tarafından saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını” söylemişti.


Dışişleri Bakanlığı ayrıca, elçilik binası çevresinde yaşanan çatışmalarda bir elçilik çalışanının hayatını kaybettiği bilgisini vermişti. Bakanlık, elçilik etrafındaki yolların kapatıldığını binanın güvenlik kordonuna alındığını belirtti.


ARACI ROKETLE VURULDU

Libyalı yetkililer bugün yaptıkları açıklamada, ABD büyükelçisi Stevens ve diğer üç çalışanın, Stevens'ın aracına roket isabet etmesi sonucu öldüğünü belirtti. Yetkililer, Reuters'a verdikleri bilgide, “ABD'nin Libya Büyükelçisi ve üç elçilik çalışanı, militanların düzenlediği roket saldırısında hayatını kaybetti” ifadesini kullandı. Stevens'ın kısa bir süreliğine Bingazi'de bulunduğu öğrenildi.


ABD'nin başkent Trablus'taki elçiliğindeki yetkililer ise ölümler hakkında kesin bir açıklama yapmadı ve sadece bir elçilik yetkilisinin hayatını kaybettiğine dair bilgileri olduğunu söyledi.



Bingazi'deki elçiliğe düzenlenen saldırı, Mısır'ın başkenti Kahire'deki ABD elçiliğinde düzenlenen eylemi takip etti. Militanların, el yapımı bombalar atarak elçiliğin etrafında yangın çıkardığı ve binanın kısa sürede alevler arasında kaldığı belirtildi. Libyalı güvenlik güçleri ağır ateş altında geri çekilmek zorunda kaldı.


Stevens'ın, çatışmaların şiddetlenmesi üzerine araçla daha güvenli bir noktaya gitmek için yola çıktığı ancak bu esnada aracının roketle vurulduğu belirtildi. Libyalı yetkililer, ABD'nin bugün bir helikopter göndererek büyükelçinin naaşını alacağını, ilk önce Trablus'a ardından da ABD'ye götüreceğini söyledi.


GÖREV ESNASINDA ÖLDÜRÜLEN İKİNCİ BÜYÜKELÇİ

ABD, Stevens'ın ölümüyle görev esnasında ikinci kez bir büyükelçisini kaybetmiş oldu. 1978'de Afganistan elçisi olarak atanan Adolph Dubs, Sovyetlerin Afganistan işgalinde yaşanan bir rehine krizinde çıkan çatışmada öldürülmüştü.


ABD, Dubs'ın ölümü sonrasında 2002'ye kadar Kabil'e büyükelçi atamamıştı. Stevens, ABD'nin görev başında kaybettiği ikinci büyükelçi oldu.


SALDIRI ANLARI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

12 yıl önce