|

ABD'nin teklifini reddetti

Tayland, ABD'nin, Andaman Denizi'ndeki göçmen teknelerinin yerinin tespit edilmesi için yaptığı yardım önerisini geri çevirdi. ABD'nin önerisi, Puket adasında göçmenlere yardım için bulunan casus uçakların adada kalma süresini uzatma yönündeydi.

Yeni Şafak
20:21 - 24/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 24/05/2015 Pazar
AA

Tayland medyasında yer alan haberlere göre, Tayland ordusu, ABD'nin Arakanlı Müslüman (Rohingya) ve Bangladeşli göçmenlere yardım için Puket adasında bulunan casus uçaklarının bir süre daha adada kalması teklifini reddetti.



Bangkok Post, Tayland ordusu yetkililerinin, ABD'nin önerisinin, ülkenin göçmenler konusundaki tavrına müdahale anlamına geleceği endişesiyle uçakların planlandığı gibi cuma günü adadan ayrılmasını istediğini yazdı.



Endonezya'dan uluslararası topluma destek çağrısı


İnsan kaçakçıları tarafından açık denizde terk edilen binlerce Arakanlı Müslümana (Rohingyalar) ev sahipliği yapan Endonezya'nın Devlet Başkanı Joko Widodo, uluslararası toplumdan ekonomik destek beklediklerini açıkladı.



Hükümetin, Adaman Denizi'nde terk edilen göçmenlerin barınması için belli bir bütçe ayırdığını belirten Devlet Başkanı Widodo, bunun yeterli olmayacağını, özellikle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Endonezya'ya bu konuda maddi yardımda bulunması gerektiğini söyledi.



Widodo, "Biz kesinlikle bütçe ayıracağız, ancak finansal maliyetlerin BM ve diğer ülkeler tarafından destekleneceğine dair garanti almak istiyoruz" dedi.



Endonezya, Malezya ve Myanmar, açık denizde bulunan göçmen teknelerine yönelik arama kurtarma çalışmalarına başlamış, Tayland ise kıyılarına ulaşan tekneleri artık geri çevirmeyeceğini ancak teknelerdeki göçmenlere ülkeye yasa dışı yollardan girenler gibi muamele edileceğini duyurmakla yetinmişti.



Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.



#tayland
#tayland abd yardım teklifi
#tayland göçmen yardım
9 yıl önce