|

'ABD'nin terörle mücadele iddiası yalan'

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun terörizmle mücadele iddiasının gerçek dışı olduğunu" iddia etti.

Aa
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:24 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'ABD'nin terörle mücadele iddiası yalan'
'ABD'nin terörle mücadele iddiası yalan'

Tahran'da resmi temaslarda bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüşen Laricani, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin IŞİD'e düzenlediği saldırılara ilişkin "Küresel güçler ve onların bölgesel müttefikleri geçtiğimiz yıllar boyunca teröristlerin gerçek asıl destekçileri olduğu halde bugün terörizmle mücadele ettikleri iddiaları asılsız ve gerçek dışıdır" ifadesini kullandı.

Irak yönetimini, terörist gruplarla mücadelede desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Laricani, "İran, tüm şartlar altında Irak halkının ve hükümetinin yanında yer almaya devam edecek. Terörist grupların, Irak'ın güvenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Ülkesine verdikleri destekten dolayı İran'a teşekkür eden Irak Başbakanı İbadi, "İran'ın terörist gruplarla mücadelede krizin başladığı ilk andan itibaren bize verdiği destek büyük etkiler yarattı. İran'ın geçmiş yıllarda hassas ve zor süreçlerden geçen Irak'a yaptığı yardımlar benzersizdi" diye konuştu.

"İran'ın politikası daima Irak'ın milli beraberliğini sağlamlaştırma ve ülkede huzuru sağlama yönünde olmuştur" diyen İbadi, IŞİD'e karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri hakkında ise "Koalisyon, IŞİD'e yönelik girişimlerinde Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak tüm adımlardan kaçınmalıdır" uyarısında bulundu.

İbadi, Tahran temaslarının ikinci gününde Laricani'nin yanı sıra Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, Uzmanlar Meclisi Başkan Vekili Ayetullah Haşimi Şahrudi ve Yargı Başkanı Sadık Laricani ile de bir araya geldi.

9 yıl önce