|

ABD'ye Stinger uyarısı

Suriye’deki gruplara Stinger hava savunma füzesi verilmesine imkan tanıyan yasayı kabul eden ABD’ye Ankara’dan uyarı geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, “ABD tarafına söz konusu teçhizatın Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerinin eline geçmemesi konusunda uyarılar yapılmıştır” dedi. ABD’den üst düzey bir yetkili ise muhaliflere bu füzelerin verilmesine karşı olduklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:19 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Suriye'deki kendine yakın muhalif gruplar ile birlikte çalıştığı terör örgütü PKK/PYD'ye Stinger hava savunma füzesi verilmesinin önündeki engeli kaldıran ABD'ya Ankara'dan uyarı geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, konuyla ilgili olarak ABD makamlarının uyarıldığını ifade etti.



Konuyla ilgili bir soruya cevap veren Müftüoğlu, ABD Savunma Bakanlığının 2017 Bütçe Kanunu kapsamında, ABD hükümetinin Suriye'de savaşan oluşumlara bazı hassas askeri teçhizat vermesine imkan tanıyan bir yetki verildiğini ve bu yetkinin kullanılmasının Kongre'nin onayını da içeren birtakım şartlara bağlandığının anlaşıldığını ifade etti.



HASSASİYETLER HATIRLATILDI


Bu yetkinin kullanılıp kullanılmayacağının veya hangi kapsamda, hangi unsurlara yönelik olarak kullanılacağının bu aşamada bilinmediğine dikkati çeken Müftüoğlu, şunları kaydetti:”Her hal ve karda, ABD tarafı ile temasa geçilerek bilinen görüş ve hassasiyetlerimiz hatırlatılmış, söz konusu askeri teçhizatın Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri başta olmak üzere yanlış ellere geçmemesi konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır. Konu yakından izlenmeye devam edilecektir.”



ABD: KARŞIYIZ


ABD Dışişleri Bakanlığı ise Suriye'ye taşınabilir hava savunma füzelerinin girmesine karşı olduklarını belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Obama'nın MANPAD'ların Suriye'ye girmesine ilişkin tavrında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Suriye'ye bu tür ağır silahların girmesine karşı olduklarını iddia eden yetkili, “Bu hükümetin Suriye'ye MANPAD'ların girmesi ve onların orada kullanımına ilişkin net bir tavrı var ve bu değişmedi. Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi bu tür silahların Suriye'ye girmesi bizi ciddi şekilde endişelendirecektir” dedi.





#Stinger
#Hüseyin Müftüoğlu
#PKK
7 yıl önce