|

ABD’yi ikiye böldü

Obama’nın İran ve Filistin politikalarını her fırsatta eleştirerek meydan okuyan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun tartışmalı Washington ziyareti başladı. ABD yönetiminin görüşmeyi reddettiği Netanyahu, Kongre ve ülke medyasında tansiyonun had safhaya çıkmasına yol açtı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:19 - 2/03/2015 Pazartesi
Diğer
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’in diplomatik teamülleri altüst ederek davet ettiği İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun tartışmalı ABD ziyareti başladı. İran’la yürütülen nükleer müzakerelere tepki veren Netanyahu, dün Washington’a hareketinden önce Tel-Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda basına yaptığı açıklamada, “İsrail ve tüm Yahudi toplumunun güvenliği için ciddi endişe duyuyorum. Geleceğimizi güvence altına almak için ne gerekiyorsa yapacağım. ABD’ye tüm İsrail ve Yahudi toplumunun elçisi olarak gidiyorum” ifadesini kullandı.

AMBARGOLU ZİYARET

İsrail’de mart ayında seçimlerin yapılacağı gerekçesiyle ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry, Netanyahu ile görüşmeyi reddetmişti. Konuşma sırasında Kerry, İsviçre’de İran konusunda müzakerelere katılacak. Kongre’deki ortak oturumlara ABD Başkan Yardımcılarının başkanlık etmesi geleneğine rağmen Joe Biden de Netanyahu’nun konuşma yapacağı ortak genel kurulu yönetmeyecek. Kongre’de, 5’i Senatör, 30’u Temsilciler Meclisi üyesi olmak üzere toplam 35 üye, dinleyiciler arasında olmayacaklarını açıkladı. 

İRAN KORKUSUNA OYNUYOR

Hem İsrail’de hem de ABD’de bu ziyarete muhalefet eden kesimler, Netanyahu’nun, İran korkusu üzerine oynayarak ve bir Amerikan başkanına “meydan okuma” cesareti göstererek, ülkesinde siyasi puan toplama peşinde olduğunu savunuyor. Öte yandan Obama’nın İran politikasına karşı çıkan bazı Körfez ülkelerinin de “Netanyahu’nun arkasına saklanarak” Washington’a muhalefet etmesi için onu cesaretlendirdikleri konuşuluyor.

‘Fesat tohumu ekiyor’

İsrail Hatnua Partisi lideri Tzipi Livni, ‘’Netanyahu, ABD’nin iç siyasetine burnunu sokarak fesat ve anlaşmazlık tohumları ekiyor” dedi. İsrail muhalefeti, Başbakan Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde 3 Mart’ta yapacağı konuşmaya yönelik eleştirilerini sürdürüyor. ‘’Bu ziyaret, İsrail’in ABD ile olan ilişkilerine zarar verecektir” değerlendirmesinde bulunan Livni, “Amerikalıların desteğini garanti altına almalıyız ve onlarla iyi ilişkilerimizi sürdürmeliyiz” dedi. 


Siyasi kariyeri etkilenecek

Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Okulu (SAIS) öğretim üyesi Daniel Serwer, Netanyahu’nun konuşmasının iki ülke ilişkilerine “muazzam bir gerilim ve particilik” getireceğini belirtirken, yine de  ilişkilere kökten bir zarar vereceğini düşünmediğini kaydetti. Bununla birlikte, Obama ve Netanyahu’nun birbirlerine takdir ifade edecekleri bir noktaya geri dönmelerinin artık çok zor olduğuna işaret eden Serwer, Netanyahu ile Obama yönetimi arasındaki anlaşmazlık için "Bu, giderilmesi çok zor bir ayrılık," dedi.


Protesto etmek bile yasak

ABD’nin başkenti Washington’da Yahudi lobi kuruluşu Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık konferansını protesto eden İsrail karşıtı bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri gözaltına alındı.  Konferans, sivil toplum kuruluşu Codepink ile siyonizm karşıtı Yahudilerin de bulunduğu kişiler tarafından protesto edildi.  Netanyahu maskeli göstericiler ellerini kan kırmızısına boyayarak, “Netanyahu savaş suçlusu”, “AIPAC, Amerikalı Yahudileri temsil etmiyor” yazılı dövizler taşıdı.

#ABD
#John Boehner
#Benjamin Netanyahu
9 yıl önce