|

Abe'den Çin ve Güney Kore liderlerine çağrı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Çin ve Güney Kore liderleri ile bir araya gelerek Yasukuni Tapınağı'nı neden ziyaret ettiğini açıklamak istediğini belirtti.

Aa
00:00 - 6/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:32 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Abe'den Çin ve Güney Kore liderlerine çağrı
Abe'den Çin ve Güney Kore liderlerine çağrı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya'nın batısındaki Ise Tapınağı'nı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Japonya, Çin ve Güney Kore arasında henüz planlanmış bir toplantı olmadığını söyleyen Abe, toprak iddialarının yanı sıra tarihi konularla ilgili uzlaşmazlıkları çözmek için liderlerin bir araya gelmesini umut ettiğini kaydetti.

Abe'nin 26 Aralık'ta başkent Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'nı ziyareti, Çin ve Güney Kore ile gerilimin yeniden tırmanmasına yol açmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Abe'nin ziyaretini "kesinlikle kabul edilemez" olarak, Güney Kore ise "hemGüney Kore ile Japonya arasındaki ilişkilere hem de kuzeydoğu Asya'da istikrar ve işbirliğine zarar veren, zamanlama bakımından hatalı bir eylem" şeklinde nitelemişti.

Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı kısımlarını işgal etmişti. Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor.

10 yıl önce