|

AB’nin kalbinde düşünceye ceza!

Türkiye’ye ‘düşünce özgürlüğü’ nutukları atan Avrupa Birliği’nin kalbi Belçika’da tam bir iki yüzlülük örneği sergilendi. Belçika'nın ilk başörtülü milletvekili Mahinur Özdemir, Ermenilerin soykırım iddiasını tanımadığı için partisinden ihraç edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:53 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Belçika ve Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olan Mahinur Özdemir, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı için Demokratik Hümanist Merkez (CDH) partisinden ihraç edildi.



LİNÇ KAMPANYASINA ALDIRMADI


Özdemir'i Brüksel Parlamentosunda bağımsız milletvekili yapan süreç CDH lideri Benoit Lutgen'in “Eğer partimizde soykırım inkarcısı çıkarsa o saniyede kendisini dışarıdan bulur” açıklamasıyla başladı. Bunun üzerine Belçika medyası, parlamentoda 1915 olaylarıyla ilgili yapılan saygı duruşuna katılmayan Mahinur Özdemir'i gündeme taşıdı. Özdemir, medyada yürütülen linç kampanyasına rağmen tutumunu değiştirmedi. 1915 hakkında bir mahkeme olmadığını, Belçika hükümetinin ve Avrupa Birliği'nin bu konuda herhangi bir tutum almadığını hatırlattı.



ÖZGÜRLÜĞÜMDEN VAZGEÇMEM


Mahinur Özdemir, dün görüştüğü CDH Genel Sekreteri Eric Poncin'in “Ermeni soykırımını tanıdığı” yönünde bir bildiriye imza atmasını istediğini ve aksi takdirde ihraç edileceğini söylediğini, kendisinin buna cevabının “Ben bu konudaki fikirlerimin arkasındayım. Dik duruyorum ve ifade özgürlüğünden vazgeçmeyeceğim” şeklinde olduğunu aktardı. Özdemir, ihraç kararıyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:



UTANÇ VERİCİ KARAR


“Maalesef CDH partisi kendi adında geçen hümanizm ve demokrasiyle bağdaşmayan bir karar almıştır ve bünyesinde Avrupa'nın temel değerlerinden biri olan ifade özgürlüğünü barındırmadığını ispatlamıştır. Bu karar CDH ve Belçika demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. İfade özgürlüğünün 1915 olayları için de geçerli olması gerektiği açıktır. 'Hepimiz Charlie'yiz' diyerek ifade özgürlüğünü savunduklarını söyleyenlerin bu kararı utanç vericidir.”


#Mahinur Özdemir
#ilk başörtülü milletvekili
#Hepimiz Charlie'yiz
#Avrupa Birliği
9 yıl önce