|

Afgan kadınlarının yükseliş simgesi Kaymakam Sadat

Ülkenin ilk ve tek kadın kaymakamı Saira Şekib Sadat, artık çalışma hayatında kendini göstermeye başlayan kadınlardan biri ve Afganistan'daki kadınların yükselişinin simge ismi. İki kez suikast girişimi atlatan Sadat: "Tehditlerden korkmuyorum. Çalışma ve hizmet etme sevdamdan vazgeçmeyeceğim" diyor.

Yeni Şafak
11:26 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:30 - 24/01/2015 Cumartesi
AA
Afganistan'ın ilk ve tek kadın kaymakamı olan Saira Şekib Sadat, ülkede iç savaş nedeniyle uzun süre evlerinden çıkamayan, bugün ise artık yavaş da olsa çalışma hayatında varlıklarını göstermeye başlayan Afgan kadınlarının yükselişini simgeliyor.


Afganistan'da Taliban'ın etkili olduğu Cevizcan'ın Faizabad ilçesinde görev yapan 47 yaşındaki kaymakam Saira Şekib Sadat, iki kez suikast girişimi atlatmasına ve kadın olarak yaşadığı tüm zorluklara rağmen çalışmalarını kararlı biçimde sürdürüyor.


Faizabad ilçesinin kalkınması için çaba sarf eden kadın kaymakam Sadat, bir kadın olarak yaşadığı sıkıntılar ve bu sorunlara rağmen kadınların bu ülkede siyaset yapabileceğini göstermek amacıyla politikaya atılma kararı aldığını belirtti.


Sadat, bu coğrafyada kadın olmanın zorluklarından bahsederken kadınların zor şartlar altında yaşadığı ülkesinde riskli bir görev üstlendiğini, tüm Afgan kadınlarının sosyal ve siyasi hayatta yer almaları gerektiğini ifade etti. Sadat, ''Afganistan'da tek kadın olarak kaymakamlığa adaylığımı koydum ve kazandım. Önce Cevizcan'ın Hoca Dokuh ilçesinde çalıştım. Şu anda da Faizabad ilçesinde görev yapıyorum" dedi. 


Faizabad'da göreve başladığı günden bu yana yerel halkın da desteğiyle ilçede faaliyet gösteren 84 Taliban militanının teslim olmasını ve barış sürecine katılımını sağladığını belirten Kaymakam Sadat, ilçede ilk kez teslim olan militanlarla dertleşmek ve toplantı yapmak için "Barış Evi" adlı misafirhaneyi inşa ettirdiğini anlattı.


ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nin kendisine geçen yıl ''Afganistan'ın Cesur Kadını'' unvanı verdiğini dile getiren Sadat, kaymakamlığın yanı sıra evinin işlerine de yetişmeye çalıştığını belirtti. Sadat, ülkedeki iç savaşta hem eşini hem de kardeşini kaybettiğini dile getirdi ve ''Eşim vefat ettikten sonra bir daha evlenmeyi düşünmedim. Bu nedenle çocuk sahibi olmadım. Ancak beş yetim çocuğun bakımını sağlıyorum'' diye konuştu. 


Siyasete atıldıktan sonra iki kez suikast girişimi yaşadığını, ikisinden de kurtulduğunu vurgulayan Sadat, bu tür tehditlerden asla korkmadığını, çalışmaya ve hizmete olan sevdasından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.


Saira Şekib Sadat, Türkiye'nin Afganistan'daki yardım faaliyetlerine de değinerek, Taliban rejiminin yıkılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin Afganistan'da çok iyi işlere imza attığını ve çok iyi işler yapmayı sürdürdüğünü ifade etti.


Afganistan'da Taliban rejiminin devrildiği 2001 yılından bu yana yaşam koşullarının kadınlar için özellikle kentlerde daha iyi olduğu gözleniyor. Daha önce kadınların tek başına sokağa çıkmasının bile hoş karşılanmadığı Afganistan'da artık kadınlar çalışma hayatında da yer alıyor.


Kadınların çalışma hayatına girmesini teşvik etmek isteyen Afganistan'ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, 2005 yılında Habiba Sarabi'yi Bamyan vilayetine ülkenin ilk kadın valisi olarak atamıştı.


Afganistan Merkezi İstatistik Kurumu'nun 2009 yılı verilerinde, kadınların erkeklere oranla daha hızlı istihdam edildikleri görülüyor. Ülkede 2020 yılına kadar kadın istihdamının yüzde 40'ın üzerine çıkması planlanıyor.
#Afganistan
#kadın kaymakam
#Faizabad
#Saira Şekib Sadat
9 yıl önce