|

AGİT Ukrayna'da ayrılıkçılarla görüşecek

Üçlü Temas Grubu Ukrayna için toplanacak. Ukrayna, Rusya ve AGİT'in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu, 6 Mayıs'ta ayrılıkçılarla görüşecek

Yeni Şafak
21:05 - 4/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:11 - 4/05/2015 Pazartesi
AA

Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderek artması üzerine, doğudaki krizin çözümüne ilişkin Ukrayna, Rusya ve AGİT'in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu, 6 Mayıs Çarşamba günü ayrılıkçıların temsilcileriyle Minsk'te bir araya gelecek.



Üçlü Temas Grubu'nda Ukrayna'yı temsil eden eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma'nın başında bulunduğu "Kuçma Vakfı" Basın Sözcüsü Dariia Olifer, grubun, Ukrayna'nın başkenti Minsk'te ayrılıkçılarla bir araya geleceğini belirtti. Olifer, söz konusu görüşmeye ilişkin yarın Ukrayna'yı temsil eden Leonid Kuçma, AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ve Rusya'yı yeni atadığı özel temsilcisi Azamat Kulmuhammetov'un iş görüşmesi gerçekleştireceğini de dile getirdi.



Doğudaki ayrılıkçıların temsilcisi Denis Puşilin de yaptığı açıklamada, görüşmeye davet edildiklerini belirterek, bu müzakereye hazır olduklarını ifade etti.



Doğudaki ayrılıkçıların Minsk mutabakatı gereği cephe hattından geri çekmeleri gereken tank, çok namlulu silah, 120 milimetre ve 122 milimetre kalibreli ağır silahları kullanarak düzenlediği saldırıların son günlerde artması üzerine bölgedeki gerginlik belirgin ölçüde tırmanırken, Ukrayna makamları, ayrılıkçıların dün akşamdan bu yana 95 kez ateşkes ihlali yaptığını ve bu çatışmalarda 2 Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiğini, 5 askerin ise yaralandığını bildirdi.



Ukrayna, Rusya ve AGİT'in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu, 29 Nisan'da doğudaki duruma ilişkin ayrılıkçıların temsilcileriyle telekonferans yöntemiyle görüşmelerde bulunmuş, bu görüşmede Ukrayna tarafı Minsk mutabakatı uyarınca, AGİT başkanlığında ve uluslararası kuruluşların katılımıyla Üçlü Temas Grubu bünyesinde faaliyet yapacak güvenlik, siyasi, ekonomik ve insani alt komitelerinin en kısa zamanda faaliyetini başlamasını teklif etmişti.



Ayrılıkçıların gruptaki temsilcileri Denis Puşilin de söz konusu görüşmenin verimli geçtiğini dile getirmişti.

#Ukrayna
#"Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu
9 yıl önce