|

Ahıska Türkleri yurt arıyor

70 yıllık sürgün hayatları devam eden Ahıska Türkleri yurt aramaya devam ediyor. Slavyansk'ta yaşayan Ahıska Türkleri, doğuda gerginliğin tırmanmasının ardından yöreye savaşın yeniden gelmesinden endişeli. Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmaların şiddetini arttırmasıyla birlikte 300'den fazla Ahıska Türkü Slavyansk'ı terk etmek zorunda kaldı.

11:48 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 12:03 - 27/01/2015 Salı
AA
Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesi üzerine bölgede yaşayan 300'den fazla Ahıska Türkü evlerini terk etti.


Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Donetsk Temsilcisi Necican Basatov, geçen yaz aylarında ayrılıkçıların kontrolünde kalan, daha sonra Ukrayna hakimiyetinin yeniden sağlandığı Slavyansk'ta yaşayan Ahıska Türklerinin, bölgeye savaşın yeniden dönebileceğinden endişe ettiğini belirtti.


Basatov, Ahıska Türklerinin, bir kez daha bölgeye savaşın döneceği endişesiyle evlerini terk ettiğini kaydederek, "Son dönemde Slavyansk'ta yaşayan 300 Ahıska Türkü, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelere göç etti" dedi.


Ahıska Türklerinin geçen sene Slavyansk'ta meydana gelen çatışmalar nedeniyle tarımla uğraşamadığını ve bundan dolayı ekonomik durumlarının zorlaştığını hatırlatan Basatov, bu sene de tarım sezonu öncesi yöredeki gerginliğin giderek artmasının ziraatla uğraşan Ahıska Türklerini tedirgin ettiğini dile getirdi.


Basatov, Ahıska Türklerinin bölgeden tahliye edilmesi konusunda başta Dünya Ahıska Türkleri Birliği olmak üzere çeşitli makamlara başvurduklarını kaydederek, "70 yıldan bu yana sürgün hayatı yaşayan Ahıska Türkleri, güven içinde yaşayacakları bir yurt, geleceklerine güvenle bakabilecekleri bir mesken istiyor. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip çıkmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.


Geçen sene yaz aylarında Rus yanlısı ayrılıkçıların 3 bine yakın Ahıska Türkünün de yaşadığı Slavyansk kentini kontrol altına alması üzerine hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışma çıkmıştı. Çatışmalarda Nikolayevka ve Çervoniy Malaçar köylerinde yaşayan Ahıska Türklerine ait  20'den fazla ev hasar görmüş, 6 ev ise kullanılamaz hale gelmişti. Bunun üzerine, güvenlik gerekçesiyle yaşadıkları yerleri terk ederek diğer bölgelere geçici olarak sığınan Ahıska Türkleri, yöredeki çatışmaların sona ermesi üzerine Slavyansk'a geri dönmüştü.
#Ukrayna
#Slavyansk
#Ahıska Türkleri
#çatışmalar
9 yıl önce