|

Akmescit''te aktivist avı!

Rusya''nın Kırım''ı ilhak ettiği 18 Mart'tan bu yana Tatarlara yönelik sürek avı sürüyor. Rus askerlerince götürülen onlarca Tatar eylemciden bir daha haber alınamıyor. Kayıpların çoğu Kırım''ın başkenti Akmescit''te gerçekleşti.

Strasbourg
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 23:29 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Akmescit''te aktivist avı!
Akmescit''te aktivist avı!

Rusya''nın 18 Mart''ta Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından Kırım Tatarları''nın geleceği konusunda kaygılar artarken bu ilhaka karşı çıkan Tatarlar ise birer birer ortadan kayboluyor. Rusya yanlısı yeni yönetimin verdiği sözlere rağmen, Tatar liderler, kötü muameleye ve baskıya maruz kaldıklarını söylüyor. Can güvenliklerinn tehlikede olduğunu kaydeden Tatarlar, baskınlar yanında kayıpların sayısının giderek artmasından kaygı duyuyor.

PUTİN'İN İKİ AMACI

Yarımadanın ilhakından bu yana 10''un üzerinde Tatar eylemciden haber alınamıyor. Kırım Tatar liderlerinden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ''Yetkililer kayıpların nerede olduklarını bilmediklerini söylüyor. Genelde kaybolanlardan bir daha haber alınamıyor'' dedi.

Kırımoğlu yaşananları tamamen siyasi amaçlı buluyor: ''Yeni yönetimin iki amacı var. Öncelikli amaç, en nüfuzlu Kırım Tatarları''nı devre dışı bırakmak. İkincisi de haklarını savunmak isteyen halka gözdağı verip caydırmak.''

Bir süre önce kaybolan bu kişilerden Edem Asanov''un 6 Ekim''de cesedi bulundu. Bir süre önce Kırım''ı ziyaret eden Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nils Muiznieks de ''Görünürde bu baskınların amacı silah ya da yasak yayın aramak. Kırım Tatarları bugüne kadar şiddete ve aşırılığa kaçmadı. Tamamen orantısız güç kullanılan bu baskınlara derhal son verilmeli'' ifadeleriyle kaygılarını dile getirdi.

İkinci göç dalgası

Kırım Tatarları yalnızca etnik değil, aynı zamanda dini bir azınlık. Halkın çoğunluğu Rusya''nın ilhakına karşı çıktı. Sovyet döneminde toplu sürgün tecrübesini yaşayanlar geri dönse de, Moskova''ya karşı tutumları hiç değişmedi. Kırım''ın ilhakından sonra anayurtlarını ikinci kez terk etmek zorunda kalan binlerce Tatar, şimdi Sovyet sonrası dönemde ''gerçek yurtları'' diye tanımladıkları Ukrayna''nın batı bölgelerine yerleşiyor. Geride kalanlar ise artan siyasi baskının hafiflemesini umuyor.

9 yıl önce