|

Aksa krizi

Batı Kudüs'te tansiyon yine yükseldi. Aşırı sağcı hahama yapılan silahlı saldırının faturasını Filistinlilere kesen İsrail, 1967'den bu yana ilk kez Mescid-i Aksa'nın kapılarını Müslümanlara kapattı. Saldırıdan sorumlu tuttuğu bir genci de infaz eden katiller, Filistin ayağa kalkınca yasağı 18 saat sonra kaldırdı.

Dış Haberler
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 23:20 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Aksa krizi
Aksa krizi

Mescd-i Aksa ve çevresinde yıllardır devam eden İsrail işgali artık son noktaya ulaştı. Batı Kudüs'te provokatör haham Yehuda Glick'in silahlı saldırıya uğramasını fırsat bilen Tel Aviv yönetimi, dün sabaha doğru (Türkiye saati ile 03:00) Mescid-i Aksa'nın kapılarını 'ikinci bir emre kadar' tüm Müslümanlara kapattığını duyurdu. Emre göre turistler ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa'ya girişine izin verilmeyeceği açıklandı.

FİLİSTİNLİ GENCE YARGISIZ İNFAZ

Kudüs'ü karıştıran olayın tanığı ise güvenilirliği oldukça tartışmalı bir isim. Son işgal sırasında Gazze Şeridi'nde 'soykırım' ve 'etnik temizlik' yapılması yönündeki çağrısıyla tanınan İsrailli politikacı Moşe Feiglin, Glick'i vuran kişinin 'Arap aksanını' duyabilecek kadar yakında olduğunu iddia etti. Yetkililerin yaktığı bu işarete yerel basından da destek gelirken İsrail askerleri çok geçmeden 'Arap avı'na başladı. İşgal güçleri, olaydan sorumlu tutukları 32 yaşındaki Filistinli Mu'taz Hicazi'yi Doğu Kudüs'ün Ebu Tor semtinde infaz etti. Filistin medyası, öldürülen gencin babası ve erkek kardeşinin de polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi.

AKSA'DA CUMA NAMAZI ÇAĞRISI

İsrail'in bu tavrı Filistin'i ayağa kaldırdı. Kudüs'te Filistinliler ile İsrail polisi arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Batı Şeria'da Kudüs'le dayanışma için eylemler düzenlendi. Hamas ve El Fetih tüm Müslümanları cuma namazında Mescid-i Aksa'da buluşma çağrısı yaptı.

İSRAİL ÇARKETTİ

Aksa gerilimine ABD'den de yorum geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Aksa'nın Müslümanlara yeniden açılması gerektiğini söyledi. Psaki "Kudüs boyunca ve özellikle Mescid-i Aksa, Haremi Şerif çevresinde tansiyonun yükselmesinden son derece kaygılıyız" dedi. Tüm bu tepkiler üzerine İsrail 18 saat sonra geri adım attı. İsrail Emniyet Müdürlüğü saat 21:00'de Mescid-i Aksa'nın açıldığını duyurdu.

AKSA'NIN YIKILMASINI İSTİYOR

Öte yandan Mescid-i Aksa'nın yıkılıp yerine 'Süleyman Mabedi'nin yeniden inşaası savunan aşırı sağcı Glick'in, katıldığı 'İsrail'in Süleyman Mabedi'ne Dönüşü' adlı konferanstan dönerken saldırıya uğradığı bildirildi.

1967'den sonra ilk kez

Mescid-i Aksa'nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib, Mescid-i Aksa'nın 1967'den bu yana ilk defa tamamen kapatıldığını belirtti. Mescid-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani ise, 'Sabah Mescid-i Aksa'ya geldiğimde her yer İsrail güçleri tarafından çevrelenmişti. Namaz kılmak isteyenlerin Aksa'ya girmelerine izin verilmedi' dedi.

Askerler 6 Filistinli'yi kaçırdı

Mescid-i Aksa'nın kapatılması sonrası Filistinlilere yönelik tutuklamalar hız kazandı. Kudüs'te Filistinliler ve İsrail polisi arasında yaşanan çatışmalardaki tansiyonu yükseltti. İsrail radyosundan alınan bilgiye göre saldırıdan sonra İsrail ordusu, Batı Şeria'da 6 Filistinliyi kaçırdı.

Aşırı sağcı Yahudiler harekete geçti

Adını tarihe katliamlarla yazan İsrail'in eski başbakanlarından Ariel Sharon'un 2000 yılında Mescid-i Aksa'ya yaptığı baskının yerleşimcileri harekete geçirmesi mevcut durumu değiştirmişti. Fanatikler Glick'in vurulmasının bunu daha da ileri götürmesini umuyor. Yehuda Glick'i vuran zanlılarla ilgili somut bir kanıt bulunmamasına rağmen İsraillilerden 'Arap katiller' sesi yükseliyor. Kudüs'teki çatışmaları daha da tırmandırmasından endişe duyulan olayın ardından aşırı sağcı Yahudiler, Mescid-i Aksa'yı işgal çağrısında bulunmaya başladı.

Mescidin altı oyuluyor

ABD doğumlu aşırı sağcı haham, geçtiğimiz haziran ayında beraberindeki 31 kişi ile birlikte Mescidi Aksa'nın avlusuna girerek gerginliğe yol açmıştı. 'Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna' inanan Yahudi yerleşimciler, burada kazı çalışmaları yapıyor. Bu nedenle İsrail yıllardır arkeolojik kazı çalışması adı altında Mescid-i Aksa'nın altını oyuyor, tüneller kazarak yıkımı kolaylaştırmaya çalışıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer de zaman zaman Aksa Külliyesi'ne girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor.

Bu bir savaş ilanıdır

Filistin yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te yaşanan gerilimin sorumlusu olduğunu belirterek, devam eden saldırılar ve gerilimin tırmandırılmasının Filistin halkına, kutsal değerlerine, Arap ve İslam ümmetine açılmış bir savaş olduğunu belirtti. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 'İsrail yönetimi işgal edilmiş Kudüs şehrinde, Mescid-i Aksa'nın kapatılmasına sebep olan tehlikeli gerilimin asıl sorumlusudur' denildi. İsrail'in 'Aksa'nın kapatılması' yönünde aldığı kararın 'açık bir meydan okuma ve tehlikeli bir uygulama' olarak nitelendiği açıklamada, söz konusu uygulamanın gerilimi daha da tırmandıracağı ve istikrarsızlığa yol açacağı kaydedildi.

Bibi operasyon ekibini topladı

Mescid-i Aksa'ya kilit vurarak Filistinlileri sokağa döken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu olay sonrası 'kriz" toplantısı yaptı. Toplantıya Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Kamu Savunma Bakanı Itzhak Aharonoviç, İsrail İç İstihbarat Direktörü Yoram Kohen İsrail Polis Komseri Yohanan Danino, Kudüs polis emniyet müdürü Moşe Edri ve Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat ile ordudan temsilciler katıldı.

İsrailliler ezana da yasak istiyor

İsrail'de aşırı sağcı Evimiz İsrail Partisi milletvekili Robert Ilatov, ezanın 'gürültü kirliliği' yaptığını iddia ederek yasaklanmasını istedi. Ilatov'un sunduğu yasa tasarısına göre İsrailli yetkililer camilere hoparlör düzeni kurulup kurulmamasına karar verebilecek. Yasa tasarısının önümüzdeki haftalarda bakanlar kurulu gündemine geleceği iddia edildi. Ancak tasarının dini özgürlüklere engel olacağı gerekçesiyle reddedileceği belirtiliyor.


9 yıl önce