|

Alman hazımsızlığı

Almanya’da aralarında Başbakanlık stratejisti Gergerlioğlu'nun de bulunduğu üç Türk'ün 'casusluk' suçlamasıyla gözaltına alınması konusunda Berlin "Görüş bildirmeme" kararı aldı. Ankara ise bu üç ismin MİT ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını açıkladı.

04:00 - 20/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:50 - 20/12/2014 Cumartesi
Diğer
Almanya’da aralarında Başbakanlık strateji uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun da yer aldığı  üç Türk vatandaşının istihbarat çalışmaları yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınmasına ilişkin  İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Tobias Plate, “Devam eden bir süreç olduğunu göz önünde bulundurarak bu konuda görüş bildirmeyeceğim” dedi. Plate, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Almanya’da üç gün önce istihbarat faaliyetlerinde bulmak suçlamasıyla gözaltına alınan Türkler ile ilgili bir soru üzerine, bu konudaki soruşturmanın Rheinland-Pfalz Eyalet Kriminal Dairesi’nce yürütüldüğünü hatırlattı.

BAŞSAVCILIK’TA

Plate, Federal Başsavcılığın da bu konuda hangi kurumun soruşturmayı yürüteceğine karar verdiğini de sözlerine ekledi. Adalet Bakanlığı Sözcüsü Piotr Malachowski da konunun Federal Başsavcılık’ta olduğunu ve bu konuda bir görüş belirtemeyeceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, biri Alman vatandaşlığına geçen isimlerin MİT ile veya Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile hiçbir bağlantısının olmadığını  açıkladı. 

MİT’İ HEDEF SEÇTİLER

 "Ancak önceki gün Karlsruhe’deki Federal Savcılıktan yapılan açıklamada, Muhammed Taha Gergerlioğlu (58) Ahmet Duran Y. (58) ve Göksel G. (33) adlı üç Türk hakkında Federal Mahkeme’nin ‘bir Türk istihbarat servisi için çalıştıkları suçlamasıyla’ 11 Kasım 2014 tarihinde yakalama kararı çıkarttığı belirtildi. Karar uyarınca, Federal Savcılık yönetimindeki Rheinland-Pfalz eyaleti Asayiş Şubesi harekete geçti. Gergerlioğlu ile Göksel G. Frankfurt havaalanında, Ahmet Duran Y. ise Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki evinde gözaltına alındı.

Muhammed Taha G.’nin Ahmet Duran Y. ile Göksel G.’yi yönlendirdiği, üç Türk’ün Almanya’da yaşayan Türkler ve örgüt yapılaşması hakkında bilgi topladıkları, 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan için Almanya’daki Türkler arasında yoğun bir kampanya yürüttükleri ve seçimler için oy talep ettikleri iddia edilddi. Üç Türk, daha sonra çıkarıldıkları Federal Mahkeme tarafından tutuklandı.


Başbakanlık kaynakları, söz konusu üç kişinin MİT ile hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi. Ancak bu gözaltıların, Almanya’daki PKK örgütlenmesinin birkaç haftadır gündeme getirmeye çalıştığı, “MİT, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) ve yurtdışındaki Türkler üzerinden Almanya’daki Suriye muhalefetini örgütlüyor” iddiasından kaynaklandığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı da gözaltına alınan üç Türk vatandaşının durumunu takip etmek için avukat tuttu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Türk’ün “casusluk” iddiasıyla gözaltına alınmasına ilişkin, “bu kişilerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile bir bağı olmadığını” söyledi. Alman makamlarının Türkiye’nin ilgili başkonsolosluğuna bilgi verdiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, başkonsolosluğun süreci bizzat çok yakından izlediğini kaydetti. 


Her asır için 10 yıl 

Türkiye’deki uzun vadeli küresel projeleri geliştiren kadrodaki isimlerden biri olan Başbakanlık strateji uzmanı ve akademisyen M. Taha Gergerlioğlu, (soldan ikinci)  geçen Cumartesi Enetelektüel Bakış Derneği EBADER’in Yeni Türkiye Vizyonu paneline katıldı. Gazeteci yazar Bercan Tutar, Avrasya Birliği Vakfı Müdürü Suat Gün ile EBADER aktivisti Dr. Gülten Erdem Ünlü’nün de sunum yaptığı panelde konuşan Gergerlioğlu, Türkiye’nin dev projelerinden bahsetti.


AK Parti’nin Türkiye’nin son 300 yıldaki kayıpları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 yıllık bir kalkınma hamlesi geliştirdiğine vurgu yapan Gergerlioğlu, “Her kayıp asır için 10 yıl belirlendi” dedi. Türkiye'nin küresel şartlara uygun bir vizyonla hareket ettiğine  ve bölgesinde cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çeken Taha G., son bir yıldır Gezi'den bu yana devreye sokulan bütün senaryoların ülkemizin bu tarihi yürüyüşünü durdurmaya yönelik olduğubu vurguladı. 


Bild Türkçe saldırmıştı

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos'taki seçimlerden önce Mayıs ayında Başbakan olarak gerçekleştirdiği Köln ziyaretinde çirkin saldırılarda bulunmuş ve Erdoğan’a hitaben açık mektup yayımlayarak, Türkçe “Hoş gelmediniz, burada istenmiyorsunuz” başlığını atmıştı. 

#Almanya
#Muhammed Taha Gergerlioğlu
#Tobias Plate
9 yıl önce