|

Almanya NSU için özür diledi

Almanya, BM İnsan Hakları Konseyi'nde, aşırı sağcı NSU örgütünün işlediği cinayetlerden dolayı özür diledi.

Aa
00:00 - 25/04/2013 Thursday
Güncelleme: 23:37 - 25/04/2013 Thursday
Yeni Şafak
Almanya NSU için özür diledi
Almanya NSU için özür diledi

Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları İnsani Yardımlar Sorumlusu Markus Löning, BM İnsan Hakları Konseyi'nde, aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün işlediği cinayetlerden dolayı özür diledi.

Konsey'de bugün, Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) çerçevesinde Almanya dosyası değerlendirildi. Dosya üzerinde 96 ülke söz aldı.

BM Cenevre Ofisi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp burada yaptığı konuşmada, Almanya'da artan yabancı düşmanlığı ve aşırı sağcı NSU örgütü tarafından 10 kişinin öldürülmesinin Almanya'daki 3 milyonluk Türk toplumunun kendini gittikçe güvensiz hissetmesine neden olduğunu söyledi.

Demiralp, "Almanya'ya, göçmenlere karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacıyla aşırı sağcı grupların yabancı düşmanlığı faaliyetlerinin önlenmesi, ön yargılar ve negatif klişelerle savaşmak için bütün gerekli adımları atmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Almanya'ya NSU'ya ilişkin yargı sürecinin herkes tarafından rahatlıkla izlenmesinin sağlanması tavsiyesinde de bulunan Demiralp, NSU ile ilgili bütün iddiaların araştırılması gerektiğini kaydetti.

Büyükelçi Demiralp konuşmasında, Almanya'daki Türklerin yaşadığı diğer bazı sorunlara da değindi.

"Konu henüz kapanmadı"

Toplantıya Almanya adına katılan Federal Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Markus Löning, Büyükelçi Demiralp'in konuşmasının ardından, usul olarak normalde konuşmalara periyodik biçimde topluca cevap verilmesi öngörülse de söz alarak cevap verdi.

Löning, "NSU tarafından yapılanlar ciddi insan hakları ihlalleri ve ciddi suçtur. Bunun için özür diliyoruz" dedi.

Kurbanların ailelerine destek olmaya çalıştıklarına işaret eden Löning, olayların aydınlatılmasına yüksek öncelik verdiklerini kaydetti.

Löning, konu hakkındaki adli ve polisiye süreçlerin de devam ettiğini belirtti.

Markus Löning, toplantıda, sırası gelince yaptığı konuşmada da, NSU konusuna çok ciddi yaklaştıklarını ve "konunun henüz kapanmadığını" vurguladı.

11 years ago