|

Almanya'da ayrımcılığa savaş açtı

Yeşiller Partisi milletvekili Filiz Polat, 5 yıldır Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Müslümanlara yönelik ayrımcılıkla mücadele ediyor. Şimdiye dek parlamentoya 100 soru önergesi veren Polat, son olarak Cuma günü camilerde kimlik kontrolü yapan Alman polisinin neden kollara 'kontrol edildi' şeklinde mühür vurduğunu ve ezan okunduğunda neden camiye geldiğini sordu.

Seher Önalan
00:00 - 5/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:57 - 5/09/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Almanya'da  ayrımcılığa  savaş açtı
Almanya'da ayrımcılığa savaş açtı

Almanya'da doğup büyüyen 35 yaşındaki Filiz Polat, üyesi olduğu Yeşiller Partisi'nin çatısı altında 2004 yılından bu yana Aşağı Saksonya Eyaleti milletvekili olarak Müslüman ve Türkler'in uğradığı ayrımcılığa karşı mücadele veriyor. Polat, beş yıldır parlamentoya çoğunluğu ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını konu alan 100 soru önergesi verdi. Bunlardan bir bölümü şu şekilde: Braunschweig'da cami ziyaretçilerine yapılan gerekçesiz kontroller, cami ziyaretçilerinin yaşadığı ayrımcılık, Alman okullarında Müslümanlara yönelik din dersi, Alman vatandaşlığına geçişlerin azalması, Müslümanların entegrasyonu.


EZANA MÜDAHALE

Genç milletvekili son olarak Cuma namazı sonrasında camilerde Alman polisinin kimlik kontrolü işlemlerinin Müslümanları rencide edecek biçimde yapmasını parlamentoda gündeme getirdi. Polat, polisin camiye gelenlerin kollarına neden 'kontrol edildi, geçebilir' şeklinde mühür vurduğunu sordu. Polat'ın geçen ay verdiği bir başka soru önerges de, “Müezzin ezan okuduğunda neden camiye polis geliyor” oldu.


SUÇLU İLAN EDİLİYOR

Son yaşananların Müslümanların Asağı Saksonya makamları tarafından uğradığı ayrımcılığın en açık örnekleri olduğunu belirten Polat, “Bu kontroller nedeniyle bütün bir din ve ona mensup insanlar suçlu ilan ediliyor. Müslümanlara yönelik yapılan bu kontroller, uyum ve birlikte yaşam açısından büyük zararlar vermektedir” dedi.


BAKANIN SAVUNMASI

Eyaletin İçişleri Bakanı Uw Schünemann'ın soru önergelerine verdiği “Radikal İslamcılar camileri, dernek ve kültür binaları kullandığı” cevabını tatmin edici bulmadığını belirten Polat şöyle konuştu: “Yine de bundan sonraki kontrollerde daha duyarlı davranacağız' demesi, şimdiye kadar yapılan kontrollerin kendisi tarafından da sorgulandığını göstermektedir. Bundan dolayıdır ki, en yakın zamanda polis ve cami yöneticileriyle toplantı yapacağını belirtmiştir.”



15 yıl önce