|

Almanya'da IŞİD toplantısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele kapsamında atılan adımları gözden geçirmek ve durum değerlendirmesi yapmak üzere bugün bazı bakanlarla bir araya geleceği belirtildi.

Aa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:57 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Almanya'da IŞİD toplantısı
Almanya'da IŞİD toplantısı

Almanya hükümet yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Başbakan Merkel başkanlığında yapılacak toplantıya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelecek.

Bakanların ve güvenlik uzmanlarının katılacağı toplantıda, Irak ve Suriye'deki son gelişmeler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yapılacak silah yardımı, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon kapsamında atılmakta olan adımlar ele alınacak.

Toplantı "beyin fırtınası" niteliğinde

Hükümet kaynakları, görüşmenin daha çok bir "beyin fırtınası" toplantısı niteliğinde olduğunu, bu toplantıda siyasi kararların alınmasının beklenmediğini kaydetti.

Hükümet yetkilileri, Suriye'de IŞİD hedeflerine olası bir hava operasyonuna Almanya'nın katkıda bulunabilmesi için Birleşmiş Milletler ya da NATO'dan karar çıkması gerektiğini, böyle bir karar olmaması durumunda Almanya Anayasası uyarınca askeri bir operasyona katkı sağlanamayacağını kaydetti.

Üst düzey bir yetkili, Alman ordusunun geleneksel olarak savunma ağırlıklı olarak yapılandırıldığını, bu tür hava operasyonları konusunda da ABD, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş sistemlere sahip olmadığını vurgulayarak, Almanya'nın IŞİD ile mücadele kapsamında ağırlıklı olarak IKBY'ye askeri yardımda bulunulması, IŞİD'den kaçan sığınmacılara insani yardım sağlanması, siyasi ve diplomatik alanda çözüm konularında rol oynayacağını vurguladı.

"Uluslararası bir strateji şart"

IŞİD ile etkili mücadele için uluslararası alanda kararlı bir siyasi stratejinin uygulanması gerektiğini vurgulayan yetkili, bu kapsamda IŞİD ile ideolojik alanda mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, bunun aylar ve yıllar alabileceğini belirtti.

Alman yetkili, IŞİD ile mücadelede Irak'ta Sünnilerin de temsil edildiği kapsayıcı ve güçlü bir hükümetin büyük önem taşıdığının altını çizerek, Bağdat'ta kurulan yeni hükümetin umut verici olduğunu ancak süreçte bazı zorlukların da bulunduğunu sözlerine ekledi. Yetkili, komşu ülkelerin Irak'taki yeni hükümete bu yönde destek vermesinin önemli olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Başbakan Merkel başkanlığında 31 Ağustos'ta bir araya gelen hükümet üyeleri, IŞİD tehdidine karşı IKBY'ye askeri yardımda bulunma kararı almıştı. Almanya'nın ilk aşamada 4 bin kişilik Peşmerge gücünün ihtiyaçlarını karşılayacak silah ve mühimmatı gelecek hafta sevk etmeye başlaması bekleniyor.

IŞİD ile mücadele için ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona katılan Almanya, bu kapsamda IKBY'ye askeri yardımda bulunacağını, siyasi ve diplomatik alanda çaba göstereceğini ancak IŞİD hedeflerine karşı Suriye'de olası bir hava operasyonuna katılmayacağını açıklamıştı.

10 yıl önce