|

İsrail'in Mescid-i Aksa eziyeti!

Irkçı hahama düzenlenen saldırı sonrası Mescid-i Aksa'nın kapılarını kapatan İsrail askerleri, kararda geri adım atılmış gibi görünse de dün yine sahnedeydi. Mescid-i Aksa'da cuma namazını kılmak isteyen Müslümanlara 50 yaş üstü şartı getiren İsrail, Filistinlileri sokağa döktü. Çıkan olaylarda bazı gençler yaralandı.

.
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:55 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
İsrail'in Mescid-i Aksa eziyeti!
İsrail'in Mescid-i Aksa eziyeti!

Batı Kudüs'te 'aşırı sağcı' hahama yönelik silahlı saldırının ardından Mescid-i Aksa'ya girişleri kapatan İsrail, cuma namazında da Filistinlilere güçlük çıkardı. İsrail'in 50 yaş altı Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermemesi gerginliğe yol açtı. İsrail polisi, Kudüs'ün çeşitli mahallelerinde cuma namazını kılmak için Mescid'i Aksa'ya gitmelerine izin verilmeyen Filistinlilere sert müdahalede bulundu.

'CANIMIZ SANA FEDA EY AKSA'

Batı Şeria'nın Ramallah ve El Halil kentlerinde düzenlenen Kudüs'e destek gösterileri sırasında da İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında bazı Filistinliler yaralandı. Söz konusu kısıtlama nedeniyle cuma namazını Vadi el-Cevz Mahallesindeki bir sokakta kılan Filistinliler, Aksa'ya getirilen yasağa tepki gösterdi. Namaz sonrası bazı Filistinliler, 'Canımız, kanımız sana feda ey Aksa', 'İntikam intikam' şeklinde sloganlar attı. İsrail askerlerinin müdahalesi üzerine çıkan arbedede göstericiler, askerlere havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.

İSRAİL 18 SAATTE ÇARK ETTİ

Mescid-i Aksa'nın yıkılıp yerine 'Süleyman Mabedi'nin yeniden inşa edilmesi gerektiğini' savunan provokatör haham Yehuda Glick uğradığı silahlı saldırıda yaralanmıştı. İsrail polisi, olayın sorumlusu olduğunu iddia ettiği 32 yaşındaki Filistinli Mu'taz Hicazi'yi öldürmüştü. Saldırıyı bahane ederek 1967'den bu yana ilk kez Mescid-i Aksa'nın kapılarını Müslümanlara kapatan İsrail yönetimi, ABD'den de gelen tepkiler üzerine kararın üzerinden 18 saat geçince geri adım atmış ve önceki gün saat 21:00'de Mescid-i Aksa'nın açıldığını duyurmuştu.

Ancak İsrail polisi, dün de girişe 50 yaş üstü şartı getirildiği açıklanmıştı.

Hamas'tan Arap dünyasına çağrı

Filistin'de Hamas Hareketi, uluslararası toplumdan, İsrail'in Müslümanların kutsallarına yönelik tacizlerini durdurmasını talep etti. İsrail'in Mescid-i Aksa'yı kapatması söylemlerine karşı uluslararası topluma seslenen Hamas yaptığı açıklamada, Arap-İsrail ilişkilerinin kesilmesi, İsrail'deki Arap temsilcilerin geri çekilmesi ve Arap ülkelerindeki İsrail temsilcilerinin geri gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Filistin devleti ve uzlaşı hükümetinin, Mescid-i Aksa'ya yönelik sorumluluklarını taşımaya davet edildiği açıklamada, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan, İsrail'le yapılan güvenlik koordinasyonu anlaşmasını iptal etmesini, yine bu ülkenin 'Kudüs ve kutsallara yönelik saldırılarına karşı halka ayaklanma imkanı tanıması' istendi.

Kerry: Kaygılıyım

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kudüs boyunca ve özellikle Mescid-i Aksa çevresinde artan gerilimden son derece endişeli olduğunu bildirdi. Tüm taraflara provokatif eylem ve retorikten uzak durmaları çağrısında bulunan Kerry yazılı açıklamasında, 'Kutsal bölgede, İsrailli, Filistinli ve Ürdünlüler tarafından sürdürülen tarihi mevcut durumu korumaya yönelik taahhütler son derece önemli, bunu değiştirmeye dönük herhangi bir karar veya eylem, provokatif ve tehlikeli olabilir. Mescid-i Aksa, Harami Şerif Müslümanlara yeniden açılmalıdır' ifadelerini kullandı.

İsrail elçisini çağırdı

İsveç'in, Filistin Devleti'ni resmen tanımasının ardından İsrail hükümeti, Stockholm Büyükelçisi Isaac Bachman'ı istişare amaçlı olarak geri çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nashdon AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'İsrail hükümeti istişare amaçlı olarak İsveç'te bulunan büyükelçimizi geri çağırdı. Ancak bu tamemen bir geri çekme değil, kendisi ile istişare amaçlı olarak görüşmek üzere yapılan bir çağrıdır' dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da konuyla ilgili olarak önceki gün yaptığı açıklamada alınan karar için, 'talihsiz bir karar' nitelemesinde bulunmuştu. Öte yandan İsveç bu kararı ile dünyada Filistin'i resmi olarak tanıyan 135 ülke olarak kayıtlara geçerken, Avrupa'da ise Filistin'i tanıyan ilk ülke olma ünvanını da aldı.


9 yıl önce