|

Anayasa Mahkemesi muhalefet partisini kapattı

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Kuzey Kore yanlısı propaganda yaptığı gerekçesiyle muhalefetteki Birleşik İlerici Parti'yi (UPP) kapatma kararı aldı. Kuzey Kore yanlısı propaganda yapmakla suçlanan UPP, Güney Kore'de kapatılan ilk siyasi parti oldu

Yeni Şafak
12:07 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 10:15 - 19/12/2014 Cuma
AA
Anayasa Mahkemesi'nde yapılan oylamada bir ret oyuna karşı 8 kabul oyuyla partinin kapatılmasına karar verildi. 


Mahkeme heyeti başkanı Park Han-cheol gazetecilere yaptığı açıklamada, "UPP, Kuzey Kore sosyalizmini yayma gizli gündemiyle ayaklanma başlatmak için toplantı düzenliyordu. UPP'nin eylemleri Anayasa'daki temel demokratik düzene karşı olduğu için kapatma kararı aldık" dedi. 


UPP'nin 300 üyeli parlamentoda 5 milletvekili bulunuyordu. 2011'de kurulan UPP'nin kapatılmasının ardından boşalan sandalyeler için gelecek yıl ara seçim yapılacak.  


UPP'ye üye bazı kişilerin geçen yıl Güney Kore hükümetini devirmeye çalışmaktan suçlu bulunmasının ardından Adalet Bakanlığı, sandalye sayısına göre parlamentodaki üçüncü büyük parti olan UPP'nin kapatılması için başvuruda bulunmuştu. 


Güney Kore'de kapatılan ilk siyasi parti olan UPP'nin lideri Lee Jung-hee Anayasa Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, "Bugün, demokrasimiz adına kara bir gün olarak tarihe geçti" diyerek karara tepki gösterdi. 1979'da suikaste kurban giden eski Devlet Başkanı Park Chung-hee'nin kızı olan Lee, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin diktatörlüğe özendiğini ileri sürdü.
#Kuzey Kore
#Güney Kore
#Birleşik İlerici Parti
9 yıl önce