|

Annan Planı'na bomba

Suriye'de Annan planı Esed ve muhalifleri için zaman kazanma bahanesine dönüştü. Planın kabul edilmesinden bu yana şiddet olaylarının bir gün bile durmadığı ülkede sonunda BM gözlemci heyeti de saldırıya uğradı. Heyetin başkanı Robert Mood bombalı saldırıdan kıl payı kurtuldu

Dış Haberler
00:00 - 10/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:52 - 10/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Annan Planı'na bomba
Annan Planı'na bomba

Beşşar Esed rejiminin daha büyük bir savaşın sinyallerini verdiği düşünülüyor. Annan Planı'yla birlikte taraflara bir 'düşünme' süresinin tanınması, bu esnada gerçekleştirilen 'seçimler' ve atılan göstermelik bazı adımlar son seçeneklerin de bertaraf edilmiş olabileceğini gösteriyor. Dün yaşanan bir gelişme bunu doğrular nitelikteydi. Ülkede Birleşmiş Milletler gözlemcilerini taşıyan konvoyun önünde meydana gelen patlamada 6 Suriye askeri yaralandı. Konvoyda BM gözlemci heyeti başkanı Robert Mood da bulunuyordu ve kıl payı kurtuldu. Saldırıda Mood'un hedef alındığı ileri sürüldü. Mood'la birlikte konvoyda 12 BM gözlemcisi olduğunu belirten AFP foto muhabiri, Norveçli generalin yaralanmadığını ifade etti. Suriye'de Esad yanlısı Ed-Dunya televizyonu da, ülkenin güneyinde Dera kentinde Birleşmiş Milletler gözlemcilerini taşıyan konvoyun önünde bir patlama meydana geldiğini ve 8 Suriye askerinin yaralandığını ileri sürdü.

ANNAN: ŞİDDET OLAYLARI KABUL EDİLEMEZ DÜZEYDE

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad El Esad ise, 'saldırıları yeniden başlatma' tehdidinde bulundu. Londra'da yayımlanan Arap yanlısı Şark El Avsat gazetesine açıklama yapan Esad, Şam yönetiminin ateşkese saygı göstermediğini belirterek, 'Halkımız, onları savunmamızı talep ediyor' dedi.

Ülkede iki taraf da birbirlerini ateşkesi bozmakla suçluyor. Birleşmiş Milletler-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ise, hazırladığı barış planının, Suriye'de iç savaş çıkmaması için son şans olduğunu söyledi. İsviçre'nin Cenevre kentinden video konferans yoluyla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bilgi veren Annan, hükümete bağlı askeri birliklerin kentlerin içinde ve çevresindeki varlığını sürdürdüğüne işaret etti. Annan, hala devam eden şiddet olaylarının kabul edilemez düzeye ulaştığını ve insan hakları ihlallerinin giderek arttığını söyledi. Dünyanın Suriye'nin iç savaşa doğru sürüklenmesinden büyük endişe duyduğunu belirten Annan, olası bir iç savaşın tüm bölgede korkutucu etkilere neden olacağını söyledi.



12 yıl önce