|

AP'den tam destek

Türkiye İlerleme Raporu'nun oylandığı Avrupa Parlamentosu'nun dünkü oturumunda, terörle mücadelede Türkiye'ye tam destek gelirken, önümüzdeki günlerde yeni müzakere başlıkları açılabileceği sinyali verildi

Strasbourg
00:00 - 25/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:19 - 25/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
AP'den tam destek
AP'den tam destek

Avrupa Parlamentosu'nun dün Strasbourg'da düzenlenen oturumunda Türkiye tartışıldı. Türkiye'ye terörle mücadelesinde destek veren parlamenterler terör örgütü PKK'yı açık şekilde kınadı. AP Genel Kurulu'nda oylamaya sunulan Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı karar tasarısı kabul edildi. Ermeni iddialarının yer bulmadığı raporda öne çıkan başlık Türkiye'nin terörle mücadelesi oldu. 27 maddelik raporda AB'nin teröre karşı Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olduğu vurgulandı. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn önümüzdeki haftalarda yeni müzakere başlıklarının açılabileceğini kaydetti.

YENİ BAŞLIKLAR

Rehn, Parlamento'da yaptığı konuşmada Türkiye'nin yakın dönemde ciddi siyasi krizler atlattığını ancak şu an halkın desteğini alan bir hükümete ve toplumun her kesimini temsil eden bir parlamentoya sahip olduğunu belirtti. Rehn, “Türkiye'nin artık önü açık. Reform sürecinin bir an önce tekrar başlatılması ve Türk hükümeti tarafından uygulamaya geçirilmesi gerekli. Önümüzdeki haftalarda iki yeni fasıl müzakereye açılacak ve Türkiye'nin çalışmalarına göre 13 faslın daha açılması için destek vereceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiyedeki yeni anayasa girişimi memnuniyetle karşılanırken, hükümete reformları hızlandır çağrısı yapıldı.

EV ÖDEVLERİNE DEVAM

AP'de Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili sıklıkla gündeme gelen konular yinelendi. 6 başlık altında toplanan ev ödevlerine devam denildi. l Raporda “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasi sürece tekrar tekrar müdahalesinden endişe duyulduğu” belirtildi. l Türkiye'den reform sürecini hızlandırması gerektiği yineledi. l 301'inci maddenin değiştirilmesi talep edildi.

Vakıflar Kanunu'nun onaylanması talep edildi. l Hükümetin “Kürt sorununa çözüm bulunması için siyasi girişim başlatması” savunulan belgede, Abdullah Gül'ün Güneydoğu gezisi olumlu karşılandı. l Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesinin çözüm müzakerelerini kolaylaştıracağı” ileri sürüldü.


Ermeni önergesi kabul edilmedi

AP toplantısında Ermeni iddialarıyla ilgili sunulan üç değişiklik önergesi kabul edilmedi. “AP Genel Kurulu, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması konusunda 28 Eylül 2005 yılında aldığı karar uyarınca, Türkiye'den Ermeni soykırımını tanımasını ister” ifadesinin yer aldığı değişiklik önergesi 260 “Evet” oyuna karşılık, 309 “Hayır” oyuyla reddedildi. Kasım'da Türkiye'yle ilgili tarafsız ve adil bir rapor sunulacağını belirten Olli Rehn ise Ermenistan ile uzlaşı sağlanmasını arzu ettiklerini, iddialarının özgürce tartışılabilmesi için 301. maddesinin kaldırılmasının önemli olduğunu söyledi.


Irak'a girmeden 2 kez düşünün

AB Dönem Başkanı Portekiz'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Manuel Lobo Antunes, AP toplantısında, Türkiye'nin Avrupa için stratejik olarak kilit ülke olduğunu söyledi. AB üyelik hedefinin Türkiye'nin önemli sosyal reformları yapmasını sağladığını belirten Antunes, üyelik için Kopenhag kriterlerinin mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Diğer yandan Antunes, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon öncesinde iki kez düşünmesi gerektiğini belirtti. Antunes “Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bölge ve tüm kıtanın istikrarını riske atmadan terörizmle mücadele vermesi önemlidir” dedi. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten de, Türkiye-Irak sınırındaki gelişmelerle ilgili olarak, ”Hiç kimseye teröre karşı kendini savunma diyemeyiz, ancak işgal de istemeyiz” dedi. Ruijten, askeri operasyonun hiç kimsenin çıkarına olmadığını savundu. Ruijten, bir DTP heyetinin kendisiyle görüştüğünü hatırlatarak, “Onlardan da PKK ile aralarına mesafe koymalarını istedim" dedi.




16 yıl önce