|

Asya’da dev yakınlaşma

İslamabad’a kalabalık bir heyet ordusuyla giden Çin Devlet Başkanı Cinping’i Nur Han Havalaanı'nda Pakistan Başbakanı Navaz Şerif karşıladı. İki günlük ziyarette 46 milyar dolarlık “Pakistan-Çin ekonomik koridoru” projesi kapsamında 55 antlaşmaya imza atılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 21:19 - 20/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, kritik alanlarda önemli anlaşmalara imza atmak üzere beraberinde kalabalık bir heyetle dün Pakistan'a gitti. Şi'yi ve beraberndeki heyeti Pakistan Başbakanı Navaz Şerif karşıldı.



Şi'nin Pakistan temaslarında başta bu ülke ile enerji ve ulaştırma olmak üzere birçok alanda büyük kapsamlı anlaşmalara imza atıldı. Pakistan medyası ziyarette 46 milyar dolarlık “Pakistan-Çin ekonomik koridoru” projesi kapsamında 55 antlaşmanın imzalandığını duyurdu. Çin basınında yer alan haberlerde de Şİ'nin 46 milyar dolarlık yatırım anlaşmasına vurgu yapılarak projelerin daha çok altyapı ve enerji alanlarında yoğunlaştığı kaydedildi.



KAŞGAR'DAN GWADAR'A


Önceki Çin lideri Hu Cintao'nun 2006'daki ziyaretinin ardından devlet başkanı düzeyinde Pakistan'a ilk resmi ziyareti yapan olan Şi'nin ana gündem maddesini Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Kaşgar vilayeti üzerinden Pakistan'ın Gwadar limanı arasında kurulacak “ekonomi koridoru” oluşturuyor. Kaşgar-Gwadar demiryolu projesi, geçen yıl Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın Pakistan'a yaptığı ziyarette sonuçlandırılan en önemli anlaşmalardan biriydi.



MODERN İPEK YOLU


Diğer yandan iki ülke yetkilileri, İran'dan başlayıp Pakistan üzerinden Çin'e kadar uzanacak bir doğalgaz boru hattının inşası için olasılıkların da masaya yatırılacağını ifade ediyor. Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinde Çin'in arabuluculuğunun masaya yatırılacağına işaret edilirken, Afganistan'da uzlaşı ve ülkenin yeniden inşasında ortak çabanın, bölgede istikrar ve güveni artırarak Çin'in Tarihi İpek Yolu projesine katkı sağlayacağı savunuluyor.


#Uygur Özerk Bölgesi
#ipek yolu
#Taliban
9 yıl önce