|

Ateş Suud’a sıçradı

Yemen’de İran destekli Husilere yönelik operasyonlar devam ederken Suudi Arabistan’da bir Şii camisine intihar saldırısı düzenlendi. 21 kişinin öldüğü 120 kişinin yaralandığı saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2015 samedi
Güncelleme: 00:36 - 23/05/2015 samedi
Yeni Şafak

Yemen'de Husi işgali sonrası Riyad öncülüğündeki koalisyon saldırıları İran yönetiminden her fırsatta sert tepki görürken, Suudi Arabistan, bir camiye düzenlenen saldırı ile sarsıldı. Ülkenin doğusundaki Katif ilinde bulunan Şii İmam Ali Camisi'ni hedef alan intihar saldırısında 21 kişi hayatını kaybetti, 120 kişi de yaralandı. Görgü tanıkları intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı patlatmasıyla şiddetli bir sarsıntının meydana geldiğini ifade etti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur et-Turki, saldırıya ilişkin ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmazken, camiden gelen ilk görüntülerde sütunların arasında dağılmış cam parçaları ve yerde üstü örtülmüş cansız bedenler dikkat çekti.



SALDIRIYI IŞİD ÜSLENDİ


Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Twitter'dan "Necid Vilayeti" imzasıyla IŞİD'e atfedilen açıklamada, saldırıyı düzenleyen kişinin Ebu Amir en-Necidi olduğu ve üzerindeki bomba kuşağını patlattığı ifade edildi. Açıklamayla ayrıca intihar eylemcisi olduğu ileri sürülen kişinin fotoğrafı da yayınlandı. S.Arabistan, IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonda yer aldığı için IŞİD'den tehdit alıyordu.



BÖLGEDE İLK KEZ YAŞANIYOR


Suudi Arabistan'da büyük bir Şii azınlık bulunuyor ve bunların çoğu doğu eyaletlerinde yaşıyor. Bir süredir Şiiler bu bölgede daha fazla hak elde etmek için protestolar yapıyordu. Ancak bölgede ilk kez bir Şii camisine saldırı oluyor. Suudi Arabistan, Yemen'deki Şii Husilerin ayaklanmasına karşı Arap ülkelerinin oluşturduğu koalisyonun başını çekiyor.







İRAN TEHDİT ETMİŞTİ


Yemen'da 26 Mart'ta başlayan operasyonların hemen ardından açıklama yapan İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı ve milletvekili Alaaddin Burucerdi, “Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne girecektir. Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz” demişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney “Yemen'de işlediği cinayetlerin izleri, Suudi Arabistan'ın yakasına yapışacak” ifadesini kullanmıştı.



'İran fitnenin arkasında yer alıyor'






Yemen krizi nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı restleşme devam ediyor. Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'ın, Cenevre'de 28 Mayıs'ta düzenlenecek Yemen müzakerelerine davet edilmediğini belirterek, “İran Körfez İşbirliği Konseyi üyesi değil, Arap Birliği üyesi değil, BM Güvenlik Konseyi üyesi değil, Yemen'in komşusu da değil. Niye davet edilsin ki? Brezilya'yı niye sormuyorsunuz da İran'ı soruyorsunuz?” dedi. Tahran'ın müzakerelere katılamayacağını kaydeden Muallimi, “İran yapıcı tutum sergilemiyor. Niye müzakerelere çağırıp ödüllendirelim ki? İran fitnenin arkasında yer alıyor. Sadece pozitif rol oynamasını istiyoruz” ifadesini kullandı. Yemen'in BM Daimi Temsilcisi Halid el-Yemeni ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, Cenevre müzakereleri öncesi Husilere baskı yapmasını istediklerini söyledi.





#Suudi Arabistan
#husiler
#şii
#iran
#İran Körfez İşbirliği Konseyi
il y a 9 ans