|

Avrupa hatasından döndü

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas'ın terör örgütü listesinden çıkarılmasını "Avrupa'nın yaptığı hatadan dönmesi" olarak nitelendirdi. Merzuk, AB'de alınan son kararın İsrail'i dizginleyeceğini ifade etti.

15:25 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:50 - 22/12/2014 Pazartesi
AA
Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, İran'la ilişkilerinin hiç bozulmadığını söyledi.


Ebu Merzuk, "İran'ın Hamas'a destek sözü vermesi", Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı terör örgütü listesinden çıkarma kararı ve Gazze'nin yeniden imarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Hamas heyetinin 9 Aralık'ta İran'ın başkenti Tahran'a yaptığı ziyaretin benzerinin daha önce de gerçekleştiğini ifade eden Ebu Merzuk, "İran'la ilişkilerimiz aslında hiç kesilmemişti ancak son ziyaretle normal seviyesine geri dönmüş oldu. Umarız bu ilişkiler daha da gelişir ve belli bir istikrara kavuşur" dedi.


Geçmişte harekete verilen desteği hatırlatan Ebu Merzuk, İran yönetiminin Hamas'a yeniden destek olacağına dair söz verdiğini ve bunun hayata geçirilmesini ümit ettiklerini dile getirdi.


Hamas'ın terör örgütü listesinden çıkarılması


Adalet Divanı'nın AB'nin Hamas'ı terör örgütü listesinde tutma kararını iptal etmesini, "Avrupa'nın yaptığı hatadan dönmesi" şeklinde nitelendiren Ebu Merzuk şunları söyledi:


"Bu konuda geçmişte de bazı girişimlerde bulunulmuştu ancak Avrupa ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerle bağlantılı pek çok konunun olgunlaşması nedeniyle yeni gerçekleşme imkanı buldu. Şimdi daha önce yaptıkları hatadan dönmüş oldular."


İsrail'in, "Hamas'ın terör örgütü listesine alınmasını, Filistin halkını öldürerek ve Gazze'yi yıkarak" en kötü şekilde kullandığını" ifade eden Ebu Merzuk, alınan son kararın İsrail'i dizginleyeceğini savundu.


ABD'yi de bu konuda Avrupa'yı örnek almaya çağıran Ebu Merzuk, AB'ye üye olan ve olmayan ülkelerle görüştüklerini belirterek, Adalet Divanı'nın aldığı kararın AB'nin gerçekleştireceği ilk toplantıda görüşülmesini umut ettiklerini kaydetti.


Gazze'nin yeniden imarı


Gazze'nin yeniden imarı konusuna da değinen Ebu Merzuk, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Filistin hükümetini, sorumlulukları yerine getirmemekle suçladı.


Şu ana kadar sayılı evin onarıldığını aktaran Ebu Merzuk, "Abbas, Gazze'yi üzerinde bir yük olarak görüyor. Gazze'de Hamas ve Fetih'le ilişiği kesilen Muhammed Dahlan'dan başka kimsenin bulunmadığını zannediyor. Bu nedenle de Gazze'ye gelmek istemiyor" ifadelerini kullandı.


Abbas'la ulusal uzlaşı hükümeti kurulması ve bundan en fazla 6 ay sonra seçimlerin yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını hatırlatan Ebu Merzuk, hükümetin seçimlerin yapılması ve Gazze'nin imarı konularında üzerine düşeni yapmadığını savundu.


Ebu Merzuk, Abbas'ı, tüm Filistinlilerin başkanı olmaya, Kahire'de varılan anlaşmanın maddelerini uygulamaya ve Gazze konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.


Hamas'ın "Abbas'a karşı Dahlan'la ittifak kurduğu" yönündeki iddiaları yalanlayan Ebu Merzuk, "Biz Dahlan'la değil Abbas'la ittifak içindeyiz" dedi.
#Mahmud Abbas
#Gazze
#Hamas
9 yıl önce