|

Avustralya, Suriye ve Mısır için ayakta

Mısır ve Suriye'deki katliamlar, Avustralya'nın Sidney şehri merkezinde düzenlenen büyük bir miting ile protesto edildi. Protestonun en dikkat çeken noktası ise yürüyüş sırasında kalabalık gurupların en ön safında Türk bayrağı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük posterinin miting sonuna kadar taşınması oldu.

Cihan
00:00 - 1/09/2013 Pazar
Güncelleme: 16:26 - 1/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Avustralya, Suriye ve Mısır için ayakta
Avustralya, Suriye ve Mısır için ayakta

Mısır'daki darbe başta olmak üzere, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak, çok sayıda çocuk, kadın ve yaşlının ölümüne sebep olması tepkiyle karşılandı. Mısır direnişinin sembolü haline gelen Rabia işaretlerini taşıyan göstericiler, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın büyük portresini taşıdı.

Avustralyalı Müslümanlar, Mısır ve Suriye'de sivilleri hedef alan insanlık dışı katliama sessiz kalmayarak, nefretle kınadı. Sidney'de düzenlenen 'Adalet, Özgürlük ve Barış' mitingine binlerce insan katıldı. Hyde Park'ı dolduran protestocular alanı Rabia simgesini taşıyan dövizlerle her tarafı sarı renge boyadı.

Suriye ve Mısır'daki insanlık dramı için düzenlenen protestoda, General Abdulfettah Sisi ve Beşşar Esed aleyhine sloganlar atıldı. Yapılan konuşmalarda duygulu anlar yaşanırken, Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed el Beltagi'nin kızı için yazdığı 'Babasından Esma'ya mektup' adlı şiirinin okunduğu sırada, göstericilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Sidney'in en büyük parkı Hyde Park'da toplanan katılımcılar, şehir merkezinin kalabalık caddeleri olan Elizabeth Street'ten başlayıp, George Street üzerinden yaklaşık bir saat süren gösteri yürüyüşü yaptı.

MİTİNGDE ERDOĞAN VE TÜRK BAYRAĞI

Protestonun en dikkat çeken noktası ise yürüyüş sırasında kalabalık gurupların en ön safında Türk bayrağı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük posterinin miting sonuna kadar taşınması oldu.

Göstericiler, Mısır'daki darbecilerin ve Suriye yönetiminin, işledikleri savaş suçları ve çocuklar dâhil, sivilleri hedef alan katliamlar sebebiyle uluslararası mahkemelerde yargılanması çağrısında bulundu. Katliamlara gereken tepkiyi vermeyen Avrupa Birliği'ni de protesto eden göstericiler, Kopenhag siyasi kriterlerinin ilk maddesinin demokrasinin güvence altına alınması olmasına rağmen AB'nin Mısır'da menfaat uğruna ilkelerinden vazgeçmesini kınadı.

Göstericilerin arasında Türk, Mısırlı, Lübnanlı, Suriyeli başta olmak üzere Orta Doğu'dan Afrika'ya ve dünyanın dört bir yanından olan Avustralyalı Müslümanlar katıldı. Yürüyüş esnasında tekbir getiren kalabalık, Sisi ve Esed aleyhine sık sık sloganlar attı.

Müslüman toplum kuruluşları ve gençlik teşkilatları tarafından organize edilen mitinge Avustralya Genel Müftüsü Dr. İbrahim Ebu Muhammed ve Avustralya İmamlar Konseyi üyeleri katıldı.

Mitingde konuşan Dr. Ebu Muhammed, 'Rabia işaretindeki dört parmak özgürlük anlamına geliyor. Adaletsizliğe baskıya ve zulme karşı. Suçsuz ve hürriyet isteyen insanları acımasızca katledenlerin tekrar düşünmelerini sağlar inşallah. Aramızda baskıya ve zulme karşı sesini yükselten yeni bir nesil var. Ne pahasına olursa olsun bu yeni nesil, barış ve adaletin hâkim olması için çalışıyor. Bizler de aynı şekilde özgürlük için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeryüzünde binlerce insan barış ve özgürlük için hayatını feda ediyor. Zalimler, bir medeniyeti yok etseler bile insanlığın içindeki barış, huzur ve adaleti kıramayacaklar.' dedi.

Hyde Park'a bebek arabasında çocuğu ile gelen aileler, sarı Rabia tişörtü giyen ve gaz maskesi takan protestocular dikkat çekti.

Göstericilere zaman zaman caddede yürüyen siviller de destek verirken, resim çekmeleri dikkat çekti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto, hiç bir tatsız olay meydana gelmeden sona erdi.

MELBOURNE'DE DE SURİYE MİTİNGİ

Öte yandan, Melbourne şehir merkezinde geçen hafta Mısır için düzenlenen protestodan sonra bu hafta da Suriye'deki kimyasal katliamlar için bir miting düzenlendi. Victoria Eyalet Kütüphanesi'nin önünde ellerinde çeşitli dövizler taşıyan göstericiler, Suriye'de 150 bin insanın hayatını kaybetmesine sebep olan rejim saldırılarının bir an önce sona erdirilmesini istediler.

Gösterilere çok sayıda Türk toplumu üyesi de katıldı. Türklerin yanı sıra Suriyeli ve diğer Arap toplumlarının da katıldığı protesto gösterisi boyunca Victoria polisi de güvenlik tedbirleri aldı. Göstericiler Suriye'ye özgürlük sloganları atarken, küçük çocuklar çeşitli pankartlar taşıyarak büyüklerine destek oldular.

Victoria Suriye Toplum Derneği Temsilcisi Said Aileouni, yaptığı konuşmada, Suriye rejiminin işlediği cinayetlere engel olunmasını istedi. Aileouni konuşmasında, "Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre Suriye'de 150 bin insan öldürüldü. Esed rejimini uluslararası toplum durduramadı. Kimyasal silahlarla bin 500 kişi katledildi. Bunların 500 tanesi çocuktu. Suriye'de söz konusu olan iki silahlı gücün savaşması değildir. İnsanlar kendilerini korumaya çalışıyorlar. Aslında Suriye'deki gösteriler en başta barışçıl bir şekilde başlamıştı. Esed rejiminin saldırıları sonrasında insanlar kendilerini savunmaya çalışıyorlar.' dedi.

11 yıl önce