|

Bağdat'tan petrol akışına itiraz

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkiyatı ile ilgili açıklama yaptı.

Aa
00:00 - 12/01/2014 dimanche
Güncelleme: 18:46 - 12/01/2014 dimanche
Yeni Şafak
Bağdat'tan petrol akışına itiraz
Bağdat'tan petrol akışına itiraz

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani'nin, Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarı Efe Ceylan'ı bakanlığa çağırarak, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkiyatı ile ilgili itirazını bildirdiği ifade edildi.

Şehristani'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı'nın görüşmede, Türkiye'nin iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara uymasını istediği belirtildi.

Açıklamada Şehristani'nin, "Irak, hükümetin onayı olmadan ülke topraklarından petrol ihraç edilmesini, anayasada Iraklıların mülkiyetine ait olduğu belirtilen petrol servetine yönelik bir ihlal olarak görüyor. Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Ceyhan Limanı'na petrol sevkiyatına izin vermesine itiraz ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Irak hükümetinin, Türk yetkililerin, ihraç edilen petrol miktarını denetleyen Iraklı yetkililerin görevine engel olduğunu fark ettiğine" işaret edilen açıklamada, Irak hükümetinin, hukuki sorumluluğu Türkiye'ye yüklediği ve doğabilecek zararlarla ilgili hakkını da saklı tuttuğu kaydedildi.

IKBY ile Bağdat hükümeti arasında aralık ayı sonunda imzalanan anlaşmayla, bölgedeki petrolün hükümete bağlı Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından çıkarılması, merkezi yönetimin fiyatlandırmasına uygun olarak satışı ve petrol satışından elde edilen gelirin, Irak Kalkınma Fonu'na yatırılarak daha sonra merkezi hükümet tarafından onaylanan yıllık bütçeye dahil edilmesi öngörülüyor.

IKBY ise Kürdistan Petrol Pazarlama Şirketi (KOMO) aracılığıyla petrol ihraç edeceğini duyurmuştu.


il y a 10 ans