|

Baharda ikinci perde

Arap Baharı sonrası geçiş sürecinde başarı kateden Tunus, yarın demokratik yollarla ilk cumhurbaşkanını seçecek. Genel seçimlerin galibi olan Nida Tunus Partisi’nin 87 yaşındaki lideri Sibsi bu yarışta da favori. 27 adayın katılacağı seçimlerin bir diğer önemli ismi, kendisini ‘devrimin bekçisi' olarak tanımlayan Merzuki.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:14 - 21/11/2014 Cuma
AA
‘Arap Baharı’nın doğum yeri sayılan Tunus, meclis seçimlerinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için de sandık başına gidiyor. Devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali’nin 2011 yılındaki Yasemin Devrimi ile görevden uzaklaştırılması sonrası Tunus’ta yarın demokratik yollarla ilk cumhurbaşkanı seçilecek. Çekişmeye sahne olması beklenen seçimlerde 27 aday mücadele edecek. Genel seçimlerin galibi Nida Tunus Partisi’nin 87 yaşındaki Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, yarışın favori isimleri arasında görülüyor. Eski cumhurbaşkanları Bin Ali ve Habib Burgiba döneminde üst düzey görevlerde bulunan Sibsi, laik kesim tarafından destekleniyor. 

ORTAK DESTEK

Mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki de yarışın diğer önemli ismi. Islah ve Kalkınma, Bina el-Mağaribi Hareketi, Cumhuriyet İçin Kongre, Adalet ve Kalkınma, Bina el-Vatani ve Adalet ve Kalkınma için Ulusal Hareket partileri, başkent Tunus’ta düzenledikleri ortak basın toplantısında yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Merzuki’yi destekleyeceklerini açıkladı. Diktatörlük rejiminden demokratik sisteme geçiş sürecinde ülkeyi 3,5 yıl boyunca yöneten insan hakları savunucusu Merzuki, seçimlerde orta sınıfın ve muhafazakar kesimin oylarını almayı hedefliyor. Merzuki, kendisini Yasemin Devrimi’nin bekçisi olarak tanımlıyor. 

HÜKÜMET BEKLEMEDE

Yaklaşık 5 milyon 200 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yarın yapılacak seçimde adaylardan herhangi birinin yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda ikinci tur oylamaya gidilecek. 28 Aralık’ta düzenlenmesi öngörülen ikinci turda ise en yüksek oyu alan iki aday mücadele edecek. Arap Baharı’nın başladığı Tunus, diğer halk ayaklanmalarının yaşandığı Libya, Mısır ve Yemen’e nazaran daha başarılı bir geçiş süreciyle örnek gösteriliyor. Ancak artan işsizlik, dinarın dolar karşısında değer kaybetmesi, faizlerin yükselişi, halkın alım gücünün düşmesi ile zaman zaman yaşanan terör saldırıları, yeni cumhurbaşkanı ve ardından kurulacak koalisyon hükümetinin öncelikli olarak çözmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Tunus’un Berlusconi’si

Rakiplerinin “Tunus’un Berlusconisi” olarak tanımladığı 42 yaşındaki iş adamı ve siyasetçi Selim Riyahi, Sibsi ile kendisinin ikinci tura kalacağını iddia ediyor. İşsizlik konusunda köklü değişikliklere gideceğinin altını çizen Riyahi, Yasemin Devrimi’nin kazanımlarının kaybedilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Riyahi’nin özellikle gençlere yönelik açıklamaları, bu kesimin oylarını garantilemeye çalışması olarak yorumlanıyor. Tunus merkez solunun önemli isimlerinden aday Hamma Hammami ise milliyetçi söylemlerin artması ve Bin Ali dönemi yöneticilerinin yeniden iş başına gelmesine karşı çıkıyor.  


Tek kadın aday Kennu

Seçim çalışmalarında sık sık eşitlik ile kadın haklarını ön plana çıkaran tek kadın aday Gülsüm Kennu, hemcinslerinin desteğini kazanmak istiyor. Hukukçu Kennu ayrıca eski rejim dönemindeki isimlerin yeniden göreve gelmemeleri  gerektiğini savunuyor.



Nida Tunus Partisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de meclis seçimlerindeki performansını göstermesi ve Sibsi’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, ülkenin yeniden devrim öncesi tek parti yönetimine döneceği yönündeki kaygılar, bazı siyasetçiler tarafından yüksek sesle dile getiriliyor. Sibsi, tek parti ve tek adam iddialarına cevap vererek göreve gelmesi halinde hiçbir parti ve görüşü dışlamayacağını açıklamıştı. Sibsi ayrıca, yaşının ilerlemiş olmasının diğer adaylarca aleyhine kullanıldığını dile getirmişti.


Nahda yarışta yok

Genel seçimleri ikinci sırada tamamlayan muhafazakar Nahda Hareketi’nin yarışa girmeyeceğini ve herhangi bir ismi desteklemeyeceğini açıklamasının ardından adayların büyük kısmı, blok halinde bu grubun tabanının oylarını almaya gayret ediyor. Genel seçimlerde Nida Tunus Partisi, oyların yüzde 39,17 ‘unu alarak 217 sandalyeli parlamentoda 85 milletvekili çıkarmış, onu 69 sandalyeyle Nahda Hareketi takip etmişti.

#Arap Baharı
#Tunus
#Sibsi
#Merzuki
9 yıl önce