|

Barcelona'da yeni dönem

İspanya'da pazar günü yapılan yerel seçimler sonucunda en çok konuşulan kentlerin başında Barcelona geldi. Barcelona'da yeni belediye başkanı yürütülecek müzakerelerin ardından kurulacak koalisyon sonucunda belirlenirken, şu an için en güçlü aday olarak "Barcelona en Comu"nun adayı Ada Colau öne çıkıyor.

Yeni Şafak
09:46 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 06:49 - 26/05/2015 Salı
AA

Ülkenin en önemli kentlerinden olan Barcelona'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan "Podemos" (Yapabiliriz) ile "Yeşiller", komünist görüşlü "Alternatif Birleşik Sol", çevreci "Equo" ve ekonomik, siyasi, sosyal değişim modelini savunan bağımsızlık yanlısı "Katalonya Yapıcı Süreci" adlı sivil toplum örgütünün destek verdiği "Barcelona en Comu" koalisyonunun belediye başkan adayı Ada Colau çok az bir farkla da olsa seçimleri kazandı.



Seçimler sonunda "Barcelona en Comu" 11, Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) 10, Ciudadanos (Vatandaşlar) 5, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 5, Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 4, Halk Partisi (PP) 3 ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) 3 vekilini belediye meclisine gönderdi.




41 yaşındaki Colau, ekonomik krizin başlamasıyla evlerini kaybeden çok sayıdaki ipotek mağduruna destek olmak için oluşturulan platformun kurucularından biri. Barcelona Belediyesi'nde 1977 yılından bu yana süregelen PSC ve CIU üstünlüğünü kıran sol görüşlü aktivist Colau, uzlaşma sağlanırsa Barcelona'nın ilk kadın belediye başkanı olacak.



Colau, bugün düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarını "tarihi ve olağanüstü" şeklinde tanımladı. "Olabilecek en fazla kişiyi bir araya getirerek herkes için bir Barcelona'yı yönetmek istiyoruz" diyen Colau, buna rağmen siyasi olarak kendilerinden çok uzak olan CIU, PP ve Ciudadanos ile görüşme yapmayacağını söyledi. Barcelona belediye meclisinde PSC, ERC ve CUP ile ilk aşamada görüşmeler yapacağını açıklayan Colau, "Yeni bir şehir modeli kurmak için sandalyeleri bir kenara bırakın" çağrısı yaptı.



Ada Colau'nun Barcelona'nın yeni belediye başkanı olması halinde yapacağı icraatlar arasında yolsuzluklara karşı halkın suç duyurularına bakacak bir ofisin kurulması, yeni enerji ve yeşil alan projeleri ile kent sakinlerine araba ve bisiklet kiralamak için aylık abonman kartı çıkarılması vaatleri dikkat çekti.



Colau'nun seçim kampanyası sırasında Barcelona'da yenilenebilir enerji türleri öne çıkarılarak 4 yılda 200 milyon avroluk yatırım, 12 mahalleye 24 ay içinde toplamda 120 milyon avroluk yatırım, 4 yılda 30 yeni çocuk kreşi yapılması, bisikletli ulaşımı teşvik edecek alternatif yol projeleri, araba ve bisiklet kiralamak için aylık abonman kartı çıkarılması ve kentte yaşayanların yolsuzluklara karşı isim vermeden ihbarda bulunabilecekleri bir ofis kurulması sözleri öne çıkmıştı.



Öte yandan Katalonya'da birinci parti konumunda olan CIU'nun lideri ve Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, Barcelona'da sol görüşlü aktivist Ada Colau'nun belediye başkanı olma ihtimalinin kent için tehdit olduğunu savundu. Mas, Calou'nun başkanlığı için "Barcelona'nın geleceğiyle oynanıyor. Ya bir fırsatlar bahçesi olacak ya da ekonomik bir çöl haline gelecek" dedi.



#ispanya
#ispanya seçimleri 2015
#barcelona
9 yıl önce