|

Barzani: En büyük ihtiyaç işbirliği

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak'ta ciddi bir ekonomik kriz yaşandığına dikkat çekerek, "Halkın selamete kavuşması için Bağdat ile Erbil arasında her zamankinden daha fazla "işbirliğine" ihtiyaç var" dedi.

Yeni Şafak
17:10 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:33 - 24/01/2015 Cumartesi
AA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, federal Irak hükümetiyle yaptıkları petrol anlaşmasına "sonuna kadar" bağlı kalacaklarını bildirdi. 


Barzani, Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el-Hakim'in dedesi Ayetullah Seyid Muhsin el-Hakim'in ölümünün 45. yılı dolayısıyla Erbil'de düzenlenen anma programına katıldı. 


Barzani, yaptığı konuşmada, geçen Aralık ayında Irak hükümetiyle yaptıkları anlaşmayı hatırlatarak, "Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak federal Irak hükümetiyle yaptığımız petrol anlaşmasına sonuna kadar bağlı kalacağız. Irak hükümeti ile diyaloglarımızın daha iyi olması ve ilişkilerimizin güçlenmesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz" dedi. 


Irak halkının, "büyük bir terörist saldırıyla" karşılaştığına işaret eden Barzani, "Artık bütün dünya, bu terörist örgütün herkes için tehdit unsuru olduğunu kabul ediyor. Biz de çok yakından biliyoruz ki bu örgüt,Irak ve bölge ülkeleri için ciddi bir tehlike oluşturuyor" diye konuştu. 


Barzani, "Kürdistan Bölgesi" ile Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin karşılıklı anlayış ve diyalog temelinde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, söz konusu terör tehdidine karşı "ortak mücadelenin" önemine vurgu yaptı. 


Hali hazırda Irak'ta ciddi bir ekonomik kriz yaşandığına dikkati çeken Barzani, sıkıntıların aşılması ve halkın selamete kavuşması için Bağdat ile Erbil arasında her zamankinden daha fazla "işbirliğine" ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 


 Barzani, "Sorunların çözümü için sahici bir demokrasi şarttır. Irak'ın gerçek ortaklık temelinde yönetilmesi ve tüm unsurların haklarına riayet edilmesi gerekiyor. Biz, ülkemizin selameti için Haydar el-İbadi başkanlığındaki hükümeti destekliyoruz" ifadelerini kullandı. 


Ölümünün 45. yılında anılan Şii lider Muhsin el-Hakim için, "Kürtler bu değerli şahsiyetin tavrını ve duruşunu asla unutmayacaktır" diyen Barzani, Hakim'in, "Kürtlerle savaşmanın haram olduğuna dair fetva verdiğini" hatırlattı. 


Neçirvan Barzani, Muhsin el-Hakim ve Molla Mustafa Barzani'nin, "diktatör" Saddam Hüseyin rejimine karşı birlikte mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:


"Bu ilişkinin, (Kürtlerle-Şiilerin ilişkisi) bugün de olumlu şekilde devam edeceğine inanıyoruz. Çünkü bu ilişki, zulme ve zorbalığa karşı, mücadele temeli üzerine kurulmuştur. Kürdistan Bölgesi hükümetinin, Şii dini mercilere, Ayetullahlara ve Ayetullah Ali Sistani'ye güveni vardır. Bu şahsiyetler, Iraklı unsurlar arasında birlikte yaşama kültürünün ve haklarının korunmasını sağlama gibi önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda siyasi karışıklıkların giderilmesinde ve sorunların çözülmesinde de belirleyici faktör olabilirler."


Toplantıdan notlar

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el-Hakim'in dedesi Ayetullah Seyid Muhsin el-Hakim'i anma programı önceki yıllarda Şii bölgelerinde yapılıyordu. Ancak bu sene güvenlik gerekçesiyle Erbil'de düzenlendiği belirtildi. 


Programa IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Yardımcısı Kosret Resul, IKBY Başbakanı Yardımcısı Kubat Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, Irak Petrol Bakanı Adil Abdülmehdi, Erbil Valisi Nevzat Hadi, el-Hakim ailesi adına Hasan el-Hakim, Şii siyasiler, kanaat önderleri ve diğer yetkililer katıldı. 

#Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı
#Ammar el-Hakim
#IKBY
#Neçirvan Barzani
9 yıl önce