|

Başbakan Cameron tarih verdi

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik uluslararası koalisyonun yürüttüğü hava operasyonuna katılmasına ilişkin oylamanın çarşamba günü yapılacağını açıkladı.

Yeni Şafak
23:34 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:35 - 30/11/2015 Pazartesi
AA

Paris'teki İklim Konferansı dönüşü Başbakanlıkta açıklama yapan Cameron, "DAEŞ'e karşı Irak'ta yürüttüğümüz hava saldırılarını Suriye'ye genişletmek için oturum ve oylama yapmayı yarın kabineye önereceğim. Böylece müttefiklerimizin çağrılarına yanıt vererek, onlarla birlikte çalışacağız. Çünkü DAEŞ ülkemiz için bir tehdittir" dedi.



Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonuna katılmanın "doğru olacağını" söyleyen Cameron, bunun Birleşik Krallık'ı güvende tutmaya yardımcı olacağını dile getirdi.



İngiltere Başbakanı Çarşamba günü yapılacak oylamadan önce kapsamlı ve uzun bir oturum yapılacağını belirterek, milletvekillerinin konuya ilişkin kendisine diledikleri soruları sorabileceğini ve diledikleri noktalara dikkat çekebileceklerini kaydetti. DAEŞ tehdidine askeri bir çözüm olmadığını bildiğini ifade eden Cameron, "Eylemimiz, geniş bir stratejinin parçasıdır" dedi.



İngiltere'de siyasi partiler arasında Suriye'nin bombalanmasına ilişkin derin görüş ayrılıkları yaşanıyor. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn bugün partisindeki milletvekilerinin oylamada istedikleri yönde oy kullanabilmelerine karar vermişti.



Ülkesinin hava operasyonuna dahil olmasına karşı çıkan Corbyn, oylama öncesi konunun parlamentoda iki gün boyunca tartışılmasını önermişti.



ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin DAEŞ'e yönelik hava operasyonlarının sadece Irak ayağına geçen yıldan bu yana destek veren İngiltere'de, iktidardaki Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Cameron Suriye'ye yönelik hava operasyonuna ülkesinin katılmasını istiyor.



Cameron daha önce birkaç kez, katılıma ilişkin önergenin parlamentodan geçeceğine emin olmadan, oylama yapılmayacağını söylemişti.



David Cameron 2013 yılının Ağustos ayında Esed rejiminin kimyasal silahlar kullanmasının ardından, Suriye'ye yönelik hava operasyonlarına ülkesinin katılması için benzer bir önergeyi parlamentoya taşımış ancak 13 oy farkla önergeye destek bulamamıştı.



#İngiltere Başbakanı David Cameron
#DAEŞ
#ABD
8 yıl önce