|

Bask İskoçya'yı örnek alıyor

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin başkanı İnigo Urkullu, Bask hükümetinin arzusunun, İskoçya'nın yolunda ilerlemek olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:03 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bask İskoçya'yı örnek alıyor
Bask İskoçya'yı örnek alıyor

Urkullu, San Sebastian'da katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, "İskoçya, müzakere ve anlaşma olduğunda özgür bir şekilde siyasi geleceğe karar verilebileceğini bugün gösterdi. Bask hükümetinin arzusu, İskoçya'nın yolunda ilerlemektir" dedi.

"Bask, Avrupa projesinin temellerinde vardır ve geleceği Avrupa'dır" diyen Urkullu, "Farklılıklar içinde birlik olan, diyalog, anlaşma ve ortak egemenliğe dayalı yeni bir yönetim modeline dönüşen bir Avrupa'yı savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Urkullu, "Saygıya ve temel olarak ortak egemenliği kabul eden, halkların katılımına dayanan bir Avrupa inşa etmek istiyoruz. Bizim yolumuz bu. Önümüzde iki büyük hedef var. Bunlardan ilki, küresel bir dünyada kimliğini savunarak üstün bir toprak bütünlüğüne sahip olacak Bask'tır. İkincisi ise son 35 yılda olduğu gibi kalkınma ve sürdürülebilir büyümeye dayalı bir model oluşturmak" şeklinde konuştu.

İspanya'da 17 özerk yönetim arasında anayasaya göre en geniş yetkiye sahip Bask bölgesinde, iktidarda olan PNV partisinin programına göre, 2015 yılında yeni bir özerklik planı sunulması öngörülüyor.

10 yıl önce