|

Bedelini siviller ödüyor

Husi işgali altındaki Yemen için başlatılan “Kararlılık Fırtınası”, sivil kayıpları önleme konusunda sınıfta kaldı. Koalisyon güçlerinin ülke genelinde Husi militanlara yönelik hava saldırılarında 6 günde hayatını kaybeden sivil sayısı 120’yi aştı. Uluslararası örgütler, trajedinin büyümemesi için uyardı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:17 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu ve Şii Husiler arasında patlak veren çatışmalar sonucu Yemen savaş alanına dönerken, iki ateş arasında kalan yine siviller oldu. Operasyonları yöneten Riyad ile Yemen'i işgal etme çabasındaki Husi militanlar arasında “propaganda savaşı” da yaşanırken, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece başkent Sana ile Sada, Ed Dali, Hudeyde and Lahic şehirlerinin hedef alındığı hava saldırılarında 6 günde 62'si çocuk 122 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi de yaralandı. Kayıplardan en dikkat çekeni, 2009'da Husiler ile merkezi yönetim arasındaki çatışmalardan kaçanların sığındığı Hacca'daki el-Mezrak kampında yaşandı. İddialara göre, geçtiğimiz gün bombaların yangın yerine çevirdiği kampta 40 sivil yaşamını yitirdi.



14 KİŞİ YANARAK ÖLDÜ


“Kararlılık Fırtınası” operasyonunun masumların yaşamını gözetmediğine dikkat çeken BM İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar, koalisyon güçlerini uluslararası kanunlara uymaya ve sivillere hassasiyet göstermeye davet etti. Yemen'de Husi militanlar ve koalisyon güçlerinin saldırıları arasında kalan siviller konusunu gündeme getiren Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, 26 Mart'tan bu yana toplamda 4'ü çocuk, ikisi kadın 14 kişinin yanarak öldüğünü açıkladı. Boumedouha ayrıca, “Yemen'in çeşitli bölgelerinde günlerdir süren yoğun bombardımandan sonra Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun sivil kayıpları ve askeri müdahalelerinin sonucunda yaralananları görmezden geldiği açıkça belli olmaktadır”


yorumunda bulundu.





Kayıplar korkutucu boyutlara ulaştı KADİR ÇANKAYA 2015-04-02T00:12:15.5256763+03:00 Kayıplar korkutucu boyutlara ulaştı



KADİR ÇANKAYA 2015-04-02T00:15:52.0549737+03:00 KADİR ÇANKAYA 2015-04-02T00:15:52.0549737+03:00

BİR DE YANGIN FACİASI


Yemen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ülkenin batısındaki dün bir yoğurt fabrikasında çıkan yangında 29 kişinin yaşamını yitirdiği ve 18'i ağır 25 kişinin yaralandığı bildirildi. Yangının sebebi netlik kazanmazken bazı kaynaklar, Husilere yönelik “Kararlılık Fırtınası” çerçevesinde hava savunma kampına düzenlenen saldırıdan sıçrayan şarapnel parçalarının yangına neden olduğunu ileri sürdü. Ancak diğer kesimler ise faciaya Husilerin kontrolündeki Hudeyde havaalanından gelen tank mermisinin neden olduğunu iddia etti.




Sivillerin tek duydukları çocuk çığlıkları ve bomba sesleri KADİR ÇANKAYA 2015-04-02T00:13:28.9706043+03:00 Sivillerin tek duydukları çocuk çığlıkları ve bomba sesleri



Bomba sesleri ve çocuk çığlığı


Yoğun hava bombardımanı Yemen'deki günlük hayatı neredeyse durdurma noktasına getirdi. Tüm dükkanların kepenkleri kapalı, sokaklarda arabalar dolaşmıyor. Sivillerin tek duydukları ise çocuk çığlıkları ve bomba sesleri. Operasyondan en büyük yarayı alanlardan Sana sakinleri, “Hiç uyumuyoruz. Bir çocuk çığlık atıyor, diğeri ağlıyor. Yakına düşen bombalar evimizi sarsınca korunmak için bodruma koşuyoruz. Ses kesilince odamıza geri dönüyoruz. Ama içeri adım attığımız anda bombalar tekrar başlıyor. Sabaha kadar bir ileri bir geri koşuyoruz” diyerek korkularını dile getirdi.


Yarım asırdır savaşsız günü yok


Yemen'de Mütevekkili monarşisinin sona erdiği ve Yemen Arap Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1962'den bu yana geçen yarım asrı aşkın zaman diliminde ülkede yaşanan savaşlar aralıksız sürdü.




KADİR ÇANKAYA 2015-04-02T00:14:07.3270016+03:00



1962-1970 savaşı

Monarşinin 1962'de sona ermesinin ardından devrim yandaşları tüm Yemen'de hakimiyet kurmaya çalıştı, cumhuriyet karşıtları ise monarşi rejimi yandaşı seçkin kişilerin öncülüğünde yeniden yönetimi ele geçirme girişiminde bulundu.



1963-1967 savaşı

Kuzey Yemen'de cumhuriyetin kurulmasının ardından Güney Yemen'de İngiliz himayesine karşı başlayan mücadele bağımsızlık kazanılıncaya ve Kasım 1967'de İngiliz protektorasına (himayesi) son verilinceye kadar devam etti.



1972 savaşı


Güney ve Kuzey Yemen hükümetleri arasındaki anlaşmazlıklar bazı sınır bölgelerinde çatışmaya dönüştü. Ancak Arap ülkelerinin müdahale etmesiyle taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadan savaşı sonlandırdı.


1979 savaşı


Kısa bir süre çatışmalar yeniden alevlendi. Güney Yemen, kuzeydeki illlere girse de Arap ülkelerinin çabasıyla taraflar yeniden müzakere masasına oturmaya zorlandı. Güney'e bağlı kuvvetler de eski sınırlarına çekilmek zorunda kaldı.


1994 savaşı


Kuzey ve Güney Yemen, 22 Mayıs 1990'da birleşti. Ülke iki buçuk yıllık geçiş döneminde iki parti tarafından ortaklaşa yönetildi. 1993 yılında yapılan seçimin ardından iki ülke tamamen birleşti.



2004-2010 savaşı


Hükümet ile Şii Ensarullah Hareketi arasında 6 savaş yaşandı. Husi lideri Hüseyin el-Husi'nin öldürüldüğü birinci savaş ile dördüncü savaş dışındakiler kamuoyuna duyurulmayan anlaşmalarla son buldu.



2001 ve günümüz


Halen devam eden ve El Kaide liderlerinden bir kısmını tasfiye ettiği bu savaşta hareket, Yemen ordusundan ve hükümet yetkililerinden pek çoğunu hedef aldı. Mayıs 2011-Haziran 2012 arasında Ebyen'de olduğu gibi bazı bölgelerde kontrolü tamamen ele geçirdiler.



Yemen çöküşün eşiğinde


BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in geçtiğimiz gün “Suriye, Libya ya da Irak'taki gibi uzun süreli bir çatışma” korkusundan bahsettiği Yemen'de durum gün geçtikçe kötüye gidiyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, “Yemen'in çöküşün eşiğinde” olduğu uyarısını yaptı. Ülkedeki durumun son derece korkutucu olduğunu kaydeden Hüseyin, birkaç günde onlarca sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Yemen'de devam eden askeri operasyonlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve yaralanması ile özellikle el-Mezrak mülteci kampına hava saldırısı düzenlenmesinden derin endişe duyduğunu bildirdi. UNICEF'ten Julien Harneis ise tüm taraflara çocukları çatışmalardan uzak tutması çağrısını yaptı.



Babü'l-Mendeb'de kritik saldırı


Yemen'de stratejik öneme sahip Babü'l-Mendeb boğazını korumakla görevli 17. Tugay'ın Husi Ensarullah hareketi tarafından ele geçirildiği iddia edildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkenin güneyinde, Kızıldeniz sahilinde yer alan Taiz ilinin Babu'l-Mendeb bölgesinde aynı adı taşıyan boğazın güvenliğini sağlamakla görevli Yemen ordusuna bağlı 17. Tugay, Husiler tarafından ele geçirildi. Kaynaklar söz konusu tugay komutanının, devrik lider Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed'in komuta ettiği Cumhuriyet Muhafızlarına bağlı, Tuğgeneral Muhammed es-Sabbari olduğunu ifade etti.



Vurmayı reddeden askere infaz


Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), ülkenin güneyindeki Dali kentini bombalamayı reddeden 7 askeri öldürdüğü bildirildi. Husilerin kontrolünde bulunan 33. Zırhlı Tugay'dan ismini vermek istemeyen bir askeri kaynak, Husilerin askerleri Dali kentinin kuzeyinde bulunan el-Cerba kampının yakınındaki bir okulun yanında infaz ettiklerini belirtti. (Husiler), ülkenin güneyindeki Dali kentini bombalamayı reddeden 7 askeri öldürdüğü bildirildi. Husilerin kontrolünde bulunan 33. Zırhlı Tugay'dan ismini vermek istemeyen bir askeri kaynak, Husilerin askerleri Dali kentinin kuzeyinde bulunan el-Cerba kampının yakınındaki bir okulun yanında infaz ettiklerini belirtti.




Yaralılar acil yardım bekliyor


Ülkede yaşanan güvenlik krizinin yanı sıra acil yardım bekleyen yaralıların durumu da endişe verici. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, güneydeki Aden kentinde bombardımandan etkilenen 550'den fazla yaralıya yardım ulaştırdıklarını açıkladı. Örgüt adına konuşan Greg Elder, “İnsani yardımı ve sağlık personelini acilen ülke içinde sokmalıyız” dedi. Elder ayrıca, Husilerle bağlantılı militanların Dali kentindeki 3 hastaneye yaptığı saldırıyı da kınadı.





#yemen
#Husi işgali
#Şii Ensarullah Hareketi
9 yıl önce