|

Benin'den Boko Haram'la mücadeleye askeri destek

Benin Devlet Başkanı Boni Yavi, terör örgütü Boko Haram'la mücadeleye destek için 700 kişiden oluşan askeri gücü konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
16:20 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 14:55 - 28/02/2015 Cumartesi
AA

Benin resmi televizyonunun haberine göre, Çad ziyaretinde mevkidaşı İdris Debi ile görüşen Yavi, "Boko Haram'a karşı mücadeye katılmak üzere 700 asker hazır. Kardeşim Debi ile ortak askeri gücün konuşlandırılması önündeki engelleri konuşmak üzere biraraya geldik" dedi.


Ülkesinin gelecek hafta Çad ile askeri bir anlaşma imzalayacağını kaydeden Yavi, "Söz konusu askeri anlaşmayla Çad, Boko Haram tarafından herhangi bir saldırıya maruz kalması durumunda Benin halkına yardım edebilecek" ifadesini kullandı.


Yavi ayrıca, Boko Haram terörünün bir sınırı olmadığını bu nedenle mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek gerektiğini idrak ettiklerini söyledi.


Çad Devlet Başkanı İdris Debi de silahları Çad güçlerine teslim etmeyi kabul etmemesi durumunda Boko Haram lideri Ebu Bekir Şekau'nun "sonunun yaklaştığını" belirtti.


Debi, "Ebu Bekir Şekau'nun teslim olması ve yargılanması gerek. Çünkü çok vakti kalmadı. Birçok suç işledi. Yüzlerce masum öldürüldü, tecavüz edildi. Bunların hepsi Şekau'nun sorumluluğunda. Masumları öldürmeye devam etmesine ve insan hakları ihlalleri işlemesine izin vermeyeceğiz" dedi.


Boko Haram'ın gelişmiş birçok silahı bulunduğunu ifade eden Debi, örgütün bu silahları nereden temin ettiği sorusunun cevabını aradıklarını dile getirdi.


Benin Devlet Başkanı Boni Yavi, geçen ay sonunda, Boko Haram örgütüyle mücadeleye destek için "dost ülkelere" asker göndermeye hazır olduğunu belirtmişti.


Afrika Birliği, Boko Haram'a karşı 7 bin 500 askerden oluşan yeni bir birlik oluşturacağını ve birliğe 54 Afrika ülkesinin katkıda bulunacağını açıklamıştı.

#benin
#boko haram
#boko haramla mücadele
#benin güçleri
9 yıl önce