|

Berlin bu utancı silemez

Almanya, Berlin’de kırmızı halıyla karşılanan ve cebinde 8 milyar euroluk anlaşmayla uğurlanan Sisi’nin “özel” ricasıyla bir gazeteciyi tutukladı. Interpol’ün itirazına rağmen alıkonulan Ahmed Mansur, tepkiler üzerine günler sonra serbest bırakıldı. Geriye, diktatör lafıyla hareket eden Berlin’in utancı kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 04:05 - 23/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Mısır'ın talebiyle Berlin Havaalanı'nda Alman polislerce tutuklanan El Cezire sunucusu Ahmed Mansur, gelen baskıların ardından serbest bırakıldı. Cumartesi günü Berlin Tegel Uluslararası Havaalanı'nda Mısır'ın talebiyle gözaltına alınan, daha sonra da tutuklanan El Cezire Arapça kanalının kıdemli gazetecilerinden Mansur, savcılık tarafından Berlin Yüksek Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Ancak üç gün süren gözaltı krizi, Almanya tarihine yazılan bir hukuk skandalını da ortaya koymuş oldu.



GİZLİ ANLAŞMA


Berlin'den Doha'ya gidecek bir uçağa binerken durdurulan Ahmet Mansur, çalıştığı kanala gönderdiği video kaydında, “Üzülerek öğrendim ki gözaltına alınma talebi Almanya'dan geliyor, Interpol yoluyla yapılan talebe dayanmıyor. Üzülerek söylüyorum, avukatıma göre gözaltına alınmamın Sisi'nin Almanya'ya yaptığı ziyaret sırasında yaptığı gizli bir anlaşmayla ilgisi olabilir" ifadelerini kullandı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, haziran ayı başında Almanya'yı ziyaret etmişti. Sisi'nin bu ziyareti akıllara Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, “Mısır'da adil parlamento seçimleri yapılmadan Sisi'yle görüşmeyeceğim" açıklamasını getirmişti.



MISIR EMRETTİ


Aktivistlere göre, Merkel'in çark etmesinin altında yatan neden, Siemens'le Mısır arasındaki 8 milyar euroluk anlaşmaydı.


Öte yandan serbest bırakma kararı öncesi Berlin Eyalet Savcılığı Sözcüsü Martin Steltner yaptığı açıklamada, Mansur'un Interpol değil Mısır'ın 'arama emri' nedeniyle havaalanında durdurulduğunu belirtti. Uluslararası polis kuruluşu Interpol, Ekim 2014'te Mısır'ın Mansur için uluslararası yakalama emri çıkarılması talebini reddetmişti. Bu reddin belgesiyle seyahat eden ve belgenin fotoğrafını Facebook hesabından paylaşan Mansur, “Bu, Alman otoritelerinin beni hiçbir hukuki dayanak olmadan gözaltına alarak haklarımı çiğnediği ve suç işlediği anlamına geliyor" demişti. 2014'te Mısır'da bir mahkeme, Mısır ve İngiltere vatandaşlığı bulunan Mansur'u gıyabında 15 sene hapse mahkûm etmiş, Mansur ise Ocak 2011'de Tahrir Meydanı'nda yaşanan eylemler sırasında meydanda bir avukatı yakalayarak işkence ettiği yönündeki iddiaların tamamen uydurma olduğunu belirtmişti.



Erdoğan'a teşekkür


Cezaevi çıkışında kalabalık bir grup tarafından karşılanan Mansur, "Sisi mağlup oldu" dedi. Desteğinden dolayı Türkiye'ye de teşekkür eden Mansur "Sadece kendi halkı için değil bütün dünya halkları için özgürlük lideri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Davutuoğlu'na çok teşekkür ederim. Erdoğan, ben hapishanedeyken beni dünya üzerinde destekleyen tek liderdi" dedi.



REJİM AJANI OLMAYIN

Gazeteci Ahmed Mansur'un gözaltına alınması Almanya'da siyasetçiler ve insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekti. 50 kişilik grup, Berlin Asliye Hukuk Mahkemesi önünde gösteri düzenledi. Mansur'un tutuklanmasını protesto etmek için ağızlarına bant yapıştıran grup, ellerinde “Ahmed Mansur için özgürlük, basın için özgürlük” ve “Gazetecilik yapmak suç değildir” yazılı dövizler taşıdı. Alman muhalif partilerden de Mansur'un gözaltına alınmasına tepkiler geldi. Solcu Die Linke'den milletvekili Franziska Brantner, “Berlin adalet yetkilileri hiçbir koşulda Mısır'daki dönek rejimin ajanları olmamalıdır” açıklamasını yaptı.



Eleştiri yüzünden


Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) İcra Direktörü Barbara Trionfi, Mısır'daki darbe yönetiminin eleştirel basına yönelik baskılarını artırdığını belirterek, Mansur'un Alman makamları tarafından tutuklanmasını en güçlü ifadelerle kınadıklarını bildirdi. Trionfi, kararın çok açık bir şekilde Sisi hükümetinin eleştirileriyle bağlantılı olduğunu belirtti. Alman Gazeteciler Birliği, Mansur'a karşı açılan davanın hukuk devleti kurallarına uyup uymadığının tartışmalı olduğuna dikkat çekti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç de Mansur'a yöneltilen suçlama ve iddiaların siyasi olduğunu hatırlattı.



SUÇLU DEĞİŞİMİ YOK


Berlin Havaalanı'ndaki polis karakolunda tutulan Mansur, öncek gün El Cezire Haber Merkezi'ne ulaştırdığı videoda yaşadıklarını anlattı. Sorgusunu yapan polise “İki ülke arasında suçlu değişimi anlaşması var mı” sorusuna “Hayır” yanıtı aldığını söyleyen Mansur, 'Almanya ve Mısır arasında hiçbir yargı anlaşması olmadığını' belirtti: “Ben 9 saatten beri Berlin havalimanında alıkonuyorum. Sorgu görevlisine sordum, eğer suçlu olduğumu varsayarsak, Mısır ve Almanya arasında herhangi bir suçlu değişimi anlaşması var mı diye. Onlar da bana hayır dediler. Hatta iki ülke arasında yargı alanında hiçbir anlaşma bulunmuyor.”






#merkel
#sisi
#Ahmed Mansur
#mısır darbesi
#mursi
#Berlin
9 yıl önce