|

O bölge IŞİD'in elinden kurtarıldı

Irak'ın Diyala iline bağlı Sadiye kasabası terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarıldı.

19:10 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 20:37 - 23/11/2014 Pazar
AA

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Irak ordusu ve Peşmergenin, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle başlattığı operasyon sonucu, Sadiye kasabasının tamamen kontrol altına alındığı belirtildi.


Operasyonla ilgili bilgi veren General Abdulemir Zeydi, "Irak polisi, Şii milisleri ve ordu güçleri güney batıdan, Peşmergeler ise doğudan kasabayı kuşattı. Kasaba, önce ağır bombardıman altına alındı. Sonra da 3 koldan hücuma geçilerek tamamen ele geçirildi" dedi.


Germiyan Bölgesi Peşmerge Komutanı Albay Ahmet Latif ise Sadiye kasabasının kontrolünün kayıp verilmeden Irak ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.


Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Mela Bahtiyar, "Celevla ve Sadiye, IŞİDiçin hayati önem taşıyor. IŞİD, bu iki kasabayı kaybettikten sonra Diyala ilinde zayıflayacak " iddiasında bulundu. 


Kasaba sakinleri sevinç gösterisi yaptı

IŞİD militanlarının bölgeyi terk etmesinin ardından Diyala iline bağlı Hanekin ilçesi ile çevre kasaba sakinleri, havaya ateş açarak sevinç gösterisinde bulundu. Bölgedeki imamlar ise camilerde Peşmerge ve ordu güçleri için dualar okudu.


Bu arada, bölgedeki şiddetli çatışmaların devam ettiği kaydedildi. 


Diyala'nın kuzeydoğusunda İran sınırına yakın olan ve çeşitli din mensupları ile kültürlere ev sahipliği yapan Celevla ve Sadiye kasabaları IŞİD tarafından ele geçirildikten sonra Kürt, Türkmen ve Şii bölge sakinleri ülkenin çeşitli yerlerine göç etmiş, kasabalarda sadece Sünni Araplar kalmıştı. 


Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin, ABD ve koalisyon güçlerinin hava desteğiyle başlattığı operasyon kapsamında, Sadiye'nin 14 kilometre uzağındaki Celevla kasabası bugün IŞİD'den kurtarılmıştı.

#ışid
#ırak
#diyala
9 yıl önce
default-profile-img