|

Biz bir millet, iki devletiz!

Azerbaycan'ın bağımsızlığının 99'uncu yıldönümü kutlanıyor. Mehmet Emin Resulzade'nin mücadelesi sonucu 28 Mayıs 1918 tarihinde ilan edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Türk ve Müslüman dünyasında parlamenter sisteme geçen ilk cumhuriyet olarak da tarihte yer alıyor.

Yeni Şafak ve
16:14 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 16:14 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv: Türk ve Azerbaycan bayraklı iki genç birlikte bağımsızlığı kutluyor.
Arşiv: Türk ve Azerbaycan bayraklı iki genç birlikte bağımsızlığı kutluyor.
Azerbaycan'ın
bağımsızlığının 99'uncu yıldönümü kutlanıyor. 28 Mayıs 1918 tarihinde Tiflis'de Azerbaycan Milli Şurası tarafından Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, Müslüman Doğu’sunda ilk, Türk ve Müslüman dünyasında ise Kırım Halk Cumhuriyeti’nden sonra ikinci demokratik cumhuriyet olma özelliğine sahip oldu. Ayrıca, Türk ve Müslüman dünyasında parlamenter sistemli ilk cumhuriyet olarak da tarih kayıtlarına geçti.

  • Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti Mehmet Emin Resulzade tarafından kuruldu. 1917’de Bağımsız Azerbaycan fikrini savunarak Müsavat Partisi’nin başkanı olan Resulzade, Türk devletlerinin kurulması fikrini savunuyordu. 28 Mayıs 1917’de de Azerbaycan Cumhuriyetini kurdu ve iki yıl cumhurbaşkanı oldu. Resulzade, Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlık Anıt Mezarı'nda anılıyor.

  • Bir Kere Yükselen Bayrak Bir Daha Yere İnmez

Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. İki ülke arasındaki sıcak ilişkiler 'kardeş/gardaş' ifadeleriyle de yıllardır anılıyor.

"Biz bir millet, iki devletiz"

1993 yılında cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Haydar Aliyev’in "Biz bir millet, iki devletiz" sözleri Türk-Azeri ilişkilerine egemen oldu. 2003 yılında Haydar Aliyev'in yerine cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev döneminde de iyi ilişkiler devam etti.


Yurdun dört bir yanında kutlanıyor

Azerbaycan'ın yanı sıra Türkiye'nin de çeşitli kentlerinde dün akşam başlayan kutlamalar bugün de devam ediyor.

  • Kars
  • Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nca düzenlenen resepsiyonda, Başkonsolos Nuru Guliyev ve Eşi Ayda Guliyev, protokol mensupları ve davetlileri birlikte kapıda karşıladı.
  • Eskişehir
  • Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği ve İNDEX işbirliğiyle Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yılı anısına; Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sinema Salonu’nda, “Cumhuriyet Bayramı Programı” düzenlendi.
  • Manisa
  • Azerbaycan’ın kuruluşunun 99’uncu yıldönümü Manisa’nın Turgutlu ilçesinde özel bir programla kutlandı.
#Azerbaycan
#Haydar Aliyev
#Mehmet Emin Resulzade
7 yıl önce