|

BM Barış Gücü 1 yıl daha Demokratik Kongo'da

BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla BM Barış Gücü (MONUSCO)'nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. MONUSCO'nun asker sayısı yüzde 10 azaltılacak

Yeni Şafak
10:39 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 08:50 - 27/03/2015 Cuma
AA

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki BM Barış Gücü (MONUSCO), asker sayısını yüzde 10 oranında azaltarak görev süresini 1 yıl uzatma kararı aldı.



MONUSCO yetkilileri, özellikle barış gücünün konuşlandığı ülkenin doğusundaki bazı bölgelerde istikrarın sağlandığını açıkladı.



Yetkililer, bu nedenle görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verilen MONUSCO'nun 20 bin olan asker sayısını 18 bine düşüreceğini belirtti. Bu askerlerin de ülkeden çekilmesinin Demokratik Kongo'da demokrasi ve istikrar konularında yeni ilerlemeler kaydedilmesine bağlı olduğu kaydedildi.



Demokratik Kongo Savunma Bakanı Aime Ngoy Mukena ise hükümetin bu karara ilişkin yorum yapması için çok erken olduğunu ifade etti.



Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1999'dan bu yana bulunan MONUSCO'nun görev süresi 31 Mart'ta sona eriyordu. Hükümet, hafta başında MONUSCO'nun tamamen çekilmesi çağrısında bulunurken BM, kademeli çekilme fikrine daha sıcak baktığını belirtmişti.



Ruanda, Uganda ve Burundi'den gelen ayrılıkçı gruplar, 2 Ağustos 1998'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni işgal etmiş ve iç savaşa neden olmuştu.



Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADEC) ile Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CIRGL) 8 ay önce, Ruandalı Hutulardan oluşan ayrılıkçı Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne (FDLR) silahsızlanması için 2 Ocak 2015'e kadar süre tanıdıklarını açıklamıştı.



Hükümet, BM ayrılıkçıların çoğunun silahlarını bırakmaması nedeniyle operasyon düzenlemek zorunda kalındığını belirtirken FLDR sözcüsü La Forge Fils Bazeye, silahsızlandıklarını öne sürerek, "Uluslararası toplum, silahsız kişileri yok etmek için gelmek istiyorsa ölmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.



MONUSCO'nun, ordunun başında bulunan ve insan haklarını ihlal ettikleri öne sürülen Bruno Mandevu ve Sikabwe Fall adlı iki generalin görevden alınmaması halinde ayrılıkçılara yönelik operasyonlara katılmayacağını açıklaması BM yetkilileri ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında gerilime yol açmıştı.



Devlet Başkanı Joseph Kabila, uluslararası toplumun ordu komutasına müdahale etmeye çalışmasını eleştirmiş ve hükümet, operasyonlarda MONUSCO'dan yardım istemeyeceğini açıklamıştı.



#Güney Afrika Kalkınma Topluluğu
#BM
#Demokratik Kongo Cumhuriyeti
9 yıl önce