|

BM: Gazze için ayırdığımız bütçe bitmek üzere

Geçtiğimiz Temmuz ayında İsrail'in Gazze saldırılarında binlerce ev zarar gördü, Gazze şehri milyonlarca dolar zarara uğradı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu ise, Gazze'nin yeniden imarı için ayrılan bütçenin tükenmek üzere olduğunu söyledi. Kış aylarını derme çatma kulübelerde geçiren Gazze halkı, zor günler geçiriyor.

Yeni Şafak
17:26 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:31 - 18/12/2014 Perşembe
AA
İsrail saldırılarından sonra Gazze
İsrail saldırılarından sonra Gazze

UNRWA'nın Gazze Direktörü Robert Turner, İsrail saldırılarının ardından Gazze'de büyük yıkımın yaşandığını hatırlattı.


Saldırılar sonucu zarar gören evlerin sayısını belgelemek üzere UNRWA ekibinin araştırmalar yaptığını aktaran Turner, "İsrail'in saldırılarında son verilere göre 96 bin ev zarar gördü ve yıkıldı. Bu, şaşırtıcı ve şok edici bir rakam" dedi. Turner, bunlardan 7 bininin tamamen yıkıldığını, 10 bin evde ağır hasar oluştuğunu ve 79 bin evin de kısmen zarar gördüğünü dile getirdi.


724 milyon dolara ihtiyacımız var

Bölgenin yeniden imarı konusuna da değinen Turner, bu konuda kendilerine ayrılan bütçenin yeterli olmadığını vurgulayarak, "Tahrip olan yerleri imar ve zarar görenlere yardım edebilmemiz için 724 milyon dolara ihtiyacımız var ancak kuruluşumuzun teslim aldığı ve verilmesi yönünde taahhütte bulunulan miktar yalnızca 100 milyon dolar" diye konuştu.


Kış mevsiminin etkisini giderek hissettirdiği bölgede Gazzelileri zor günlerin beklediğini vurgulayan Turner, "UNRWA'nın, Gazze'nin yeniden imarı için ayırdığı bütçe önümüzdeki ayın sonunda tükenecek" ifadesini kullandı.


Turner, gereken miktarın temin edilememesi halinde, saldırılarda evlerini kaybedenlere ödenen "kira parasının" verilemeyeceğini, dolayısıyla evsiz insanların zor durumda kalacağını kaydetti.


İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.


Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim'de gerçekleştirilen "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.

#bm
#unrwa
#gazze
#israil
#koruyucu hat operasyonu
9 yıl önce