|

BM: "İsrail'in yıkımları şiddet tohumları ekiyor"

İsrail'in bölgedeki bütün şiddet olaylarına uygun bir şekilde çözüm bulması gerektiğini ifade eden BM Filistin Özel Raportörü Makarim Wibisono: "İsrail'i Filistinlilerin evlerini hedef almamaya çağırıyorum" dedi.

Yeni Şafak
14:35 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 12:50 - 25/11/2014 Salı
AA
Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono, İsrail'e çağrı yaparak, şiddet eylemlerini bahane gösterip Filistinlilerin evlerinin hedef alınmamasını istedi.


BM'den yapılan yazılı açıklamada, raportör Wibisono, İsrail'i sonrasında cezai müeyyidesi olacak şekilde Filistinlilerin evlerini yıkma faaliyetlerine son vermeye çağırdı. İsrail'in bölgedeki bütün şiddet olaylarına uygun bir şekilde çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Wibisono, "Bütün sorumlular mahkemeye çıkarılarak cezalandırılmalı" ifadesini kullandı.


Wibisono, "Filistinliler tarafından yapıldığı iddia edilen şiddet eylemlerine cevap olarak İsrail'i Filistinlilerin evlerini hedef almayı sonlandırmaya" çağırdı.


 "Bu şiddet çemberinden çıkmak için İsrail'in politikasını belirlerken insan haklarını merkezde bulundurması gerekiyor" diyen Wibisono, "İsrail yönetiminin uluslararası hukukun koyduğu sınırları aşamayacağını" ifade etti.


BM Konut Edinmede Ayrımcılığa Karşı Özel Raportörü Leilani Farha ise "Cezai bir tedbir olarak ev yıkımı uygulaması, bir toplu cezalandırma şekli olarak uluslararası hukuka aykırıdır. İsrail derhal bu yıkıcı uygulamayı sona erdirmelidir" açıklamasında bulundu.


Her iki BM raportörü de "bu yıkımların sadece uzun süredir işgal altında yaşayan insanlar tarafından hissedilen hayal kırıklığı ve umutsuzluğu arttırarak gelecek için daha fazla nefret ve şiddet tohumları ekeceği" uyarısını yaptı.


İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye yönelik 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, Gazze'de 28 bin 366 evin zarar gördüğü, bunlardan 3 bin 329'unun tamamen, 23 bin 445'inin kısmen yıkıldığı bildirilmişti. İsrail, 18 Kasım'da Kudüs'te meydana gelen sinagog saldırısı sonrasında da Filistinlilere ait daha fazla evi yıkma kararı almıştı.
#BM
#Filistin
#İsrail
#Makarim Wibisono
#Leilani Farha
9 yıl önce