|

BM'den İsrail'e dur çağrısı

BM İnsan Hakları Konseyi'nde Filistin topraklarında gerçekleştirilen insan hakları ihlalleleri konusundaki karar tasarısını kabul etti. Kabul edilen dört karar tasarısında İsrail'e yerleşim birimlerinin genişletilmesine son vermesi çağrısı yapıldı.

Yeni Şafak
18:11 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 16:17 - 27/03/2015 Cuma
AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerine ilişkin dört karar tasarısı kabul etti ve İsrail'e yerleşim birimlerinin genişletilmesine son vermesi çağrısında bulundu.



Konseyin 28'inci oturumunda, Filistin'in kendi kaderini tayin etme hakkı, işgal altındaki Filistin topraklarında ve Doğu Kudüs'teki insan hakları ihlalleri, İsrail'in yasal olmayan yerleşim birimleri ve Golan Tepeleri'ndeki insan hakları ihlallerine ilişkin dört karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.



Karar tasarılarında Filistin halkının egemen bir devlet olma ve kendi kaderini tayin etme hakkının insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunmasında vazgeçilmez bir unsur olduğu ifade edildi. Tasarılarda Doğu Kudüs dahil olmak üzere Filistin'in toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği belirtildi.



BM İnsan Hakları Konseyi, ayrıca İsrail'e Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine son vermesi çağrısını yaptı.



Kabul edilen karar tasarılarında, uluslararası topluma da seslenildi ve Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesi konusunda destek istendi. Tasarılarda, İsrail-Filistin sorununa iki devletli bir çözüm bulunması gerektiği vurgusu yer aldı.



#BM
#Filistin
#israil
#toprak ihlali
9 yıl önce