|

BM''den orantısız ilk çıkış!

.
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:37 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
BM''den orantısız ilk çıkış!
BM''den orantısız ilk çıkış!

İsrail''in Filistinlilere yönelik katliam ve işgallerine seyirci kalan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun''un ''İsrail''e orantısız gücün hesabı sorulmalı'' çıkışı dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi''nde düzenlenen ''Ortadoğu''daki gelişmeler ve Filistin sorunu'' konulu toplantıda konuşan Ban, Gazze''ye yaptığı ziyarete ilişkin bilgiler vererek, ''Gazze''de acil insani yardım için 414 milyon dolar, kısa süreli toparlanma için 1,2 milyar dolar ve yeniden inşa için de 2,4 milyar dolar kaynağa ihtiyaç var'' dedi.

100 BİN GAZZELİ EVSİZ

Gazze''de 100 binden fazla kişinin evsiz kaldığını, 50 bininin BM okullarında barındığını kaydeden Ban, nüfusun büyük bölümünün elektrik ve sudan mahrum olduğunu dile getirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ''Gazze''deki BM yerleşkelerine yapılan saldırılarda çok sayıda sivilin ölmesi ile bu yerleşkelerde silah bulunması olaylarını soruşturmak için bağımsız bir soruşturma komisyonu kurmayı planlıyorum.

SORUŞTURMA KOMİSYONU

İsrail''in roketler nedeniyle duyduğu güvenlik kaygılarını tamamıyla anlıyorum ancak Gazze''deki yıkım ve tahribatın büyüklüğü, orantılılık konusunda derin sorular bırakmış ve hesap verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır'' dedi. Türkiye''nin Gazze''ye elektrik sağlamak için gemi önerisinden memnuniyet duyduğunu da kaydeden Ban, bunun Gazze''nin yaralarının sarılması için örnek bir çaba olduğunu vurguladı.

Gazze'de toptan yıkımı gördüm

Kışın yaklaşmakta olduğunu da hatırlatan Ban, BM''de yaptığı konuşmada ''Gazze''de kilometrelerce devam eden toptan bir yıkım gördüm. Sivillerin sığındığı ve saldırılar sırasında bombalanan BM kampını ziyaret ettim. Orada, kardeşleri bu saldırılar sırasında ölen ve kendisi de ayaklarını kaybederek tekerlekli sandalyeye mahkum olan Muhammed el Dayem ile tanıştım'' dedi.

9 yıl önce