|

BMGK'dan Kuzey Kore'ye şiddetli kınama

BMGK, Kuzey Kore'nin füze denemesini 'şiddetle' kınadı

Aa
00:00 - 16/04/2012 Monday
Güncelleme: 20:59 - 16/04/2012 Monday
Yeni Şafak
BMGK'dan Kuzey Kore'ye şiddetli kınama
BMGK'dan Kuzey Kore'ye şiddetli kınama

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin geçen hafta yaptığı füze denemesini 'şiddetle' kınadı.

BMGK tarafından bugün kabul edilen başkanlık açıklamasında, Kuzey Kore'nin 13 Nisan'da yaptığı başarısız füze denemesinin, BMGK'nın 2006'da aldığı 1718 ve 2009'da aldığı 1874 sayılı kararların ciddi şekilde ihlali olduğu belirtilerek, Kuzey Kore'den bu kararlara uyması istendi.

Başkanlık açıklamasında, Kuzey Kore'den tüm nükleer silahlarını, nükleer programlarını bırakması ve bu tür başka denemelerde bulunmaması istendi.

'Kuzey Kore'nin son denemesinin bölgede derin endişelere yol açtığı' belirtilen BMGK açıklamasında, 'Kuzey Kore'nin bir başka denemede bulunması halinde buna göre davranılacağı' kaydedildi.

Açıklamada, BMGK'nın, Kuzey Kore'nin nükleer programını izleyen yaptırım komitesinden 15 gün içinde yaptırım listesine eklemelerde bulunmasını istediği, bunun olmaması durumunda yaptırımları genişleteceği bildirildi.

BMGK'nın dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, yaptığı açıklamada, BMGK'nın bu konuda bu kadar sürede başkanlık açıklaması yapmasının uluslararası toplumun Kuzey Kore'ye güçlü bir mesaj gönderme konusunda birlik içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.


12 years ago