|

Boeing ıskaladı

Boeing tipi uçak faciasına bir yenisi de Hindistan'da eklendi. İflasın eşiğindeki resmi havayolu şirketine ait Boeing 737-800 tipi uçak Karnataka eyaletindeki Mangalore Havalanı'nda inişe geçtiği sırada pisti ıskalayarak ormanlık alana çakıldı. İnfilak eden uçaktaki 166 kişiden 7'si kurtuldu

Yeni Delhi
00:00 - 23/05/2010 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 23/05/2010 Pazar
Yeni Şafak
Boeing ıskaladı
Boeing ıskaladı

Hindistan korkunç bir uçak faciasıyla sarsıldı. Dubai'den kalkan, Hindistan'ın Air India Express havayollarına ait Boeing 737-800 tipi uçak ülkenin kuzeyindeki Karnata eyaletindeki Mangalore Havaalanı'nda inişe geçtiği sırada pisti ıskalayarak ormana çakıldı ve alev aldı. 6'sı mürettebat 166 kişinin bulunduğu uçaktan 7 kişi sağ kurtuldu. Kazaya yoğun yağışın yol açtığı tahmin edilirken Hindistan yetkilileri pilotun çok deneyimli olduğunu açıkladılar. Ancak tepe üzerine kurulan havaalanında pistin pas geçilmesi halinde pilotların işinin çok zor olduğu belirtiliyor. Uçağın bağlı bulunduğu havayolu şirketi Air India Express'in ise batmak üzere olduğu bilgisi kafalarda soru işaretleri bıraktı. Ölenlerden en az dördünün çocuk olduğu açıklanırken yolcuların tamamına yakını emniyet kemerleri bağlı bir şekilde yanarak hayatlarını kaybetti. Kazadan sağ kurtulanlar ağır yanıklarla hastanelerde tedavi altına alınırken 7 yaşındaki bir çocuğun hastane yolunda hayatını kaybettiği sanılıyor.

BİR YIL İÇİNDE ÜÇ KAZA

Hindistan'da 1996 yılında Suudi yolcu uçağıyla Kazak kargo uçağının havada çarpışması sonucu 349 kişi hayatını kaybetmişti. Son kazayla birlikte Boeing tipi uçakların karıştığı kaza sayısı da artmış oldu. Son olarak 2010'da Beyrut'ta, 2009'da Fransa-Brezilya arasında okyanusa ve 2009'da Hollanda'da Boeing tipi uçak düşmüştü.


Atladı ve iki kişiyi kurtardı

Kazadan sağ olarak kurtulan Pradeep adlı bir kazazede, uçağın yere yumuşak bir şekilde dokunduğunu, ancak 15 saniye sonra titremelerle sallanarak 2 parçaya ayrıldığını söyledi. Uçakta önce küçük bir yangın çıktığını anlatan Pradeep, daha sonra meydana gelen şiddetli bir patlamayla alevlerin büyüdüğünü belirtti. Kazanın ardından 4 kişiyle birlikte uçaktan bir çukura atlayarak kurtulan Pradeep, elinden yaralandığını ayrıca bacaklarında yanıklar bulunduğunu söyledi. Kazadan kurtulan Abdul Puttur adlı diğer bir kazazede de, enkaz haline gelen uçaktan atlayarak kurtulduktan sonra uçakta mahsur kalan iki yolcuyu daha çekerek kurtardığını anlattı.


Havalimanı faciası

Uçak faciasının meydana geldiği Mangalore Havaalanı'nın tepeye kurulduğu, bu nedenle bölgeyi iyi tanımayan pilotların ufak bir iniş hatasında dahi faciaya yol açabilecekleri ortaya çıktı. Havacılık uzmanları, uçakların, oldukça düz bir sathı olan ve bir vadide sona eren piste, düzgün bir şekilde iniş yapmamasının sorun yaratacağına, Air India Express'in düz sathı olan uçak pistlerinde sadece deneyimli pilotlara çalışma izni verdiğini belirtti.



14 yıl önce