|

Bu çığlığı duyan yok

Uluslararası kamuoyu ve medya, Suriye’deki savaşı IŞİD’in Kobani işgaline indirgerken, ülke içinde ise tam bir insani trajedi yaşanıyor. Kaçamayan halk, hayatta kalmaları için gereken gıda, tıbbi yardım ve sudan mahrum. BM, yardıma muhtaç Suriyeli sayısının 12.2 milyona ulaştığını duyurdu.

04:00 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:12 - 26/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Rejim birlikleri ve muhalifler arasındaki çatışmaların arasında kalan, son haftalarda koalisyon güçlerinin hava saldırısında da hedef olan Suriyeli siviller çaresizlikle boğuşuyor. Gıda ve tıbbi yardımların ulaşamadığı semtlerde ölüm-kalım savaşı veriliyor. Bombaların gölgesinde yardım bekleyen Suriyeliler, dünyanın IŞİD’e odaklanması sonrası çığlıklarını dahi duyuramıyor. 





Diğer taraftan İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı David Miliband, El Cezire için kaleme aldığı makalede Suriyelilerin yaşadığı trajediye dikkat çekti. “Suriye’de siviller için hiçbir kaçış yok” başlığını kulllanan Miliband, IŞİD’in Irak’ın Musul kentini ele geçirmesi ve ardından Suriye’nin Kobani ilçesine saldırısı ile dikkatin bir anda buraya çekildiğini hatırlatırken, iç savaşın pençesindeki insanların artık kaçmakta dahi zorlandığını vurguladı. 




Koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonları kapsamında Suriye’deki insani trajedinin gündeme gelmemesine tepki gösteren Miliband, “Suriye içinde Beşşar Esed’e bağlı güçlerle muhalifler arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. Sonu gelmeyen şiddet ve güvenlik tehdidi, yardıma ihtiyacı olan 11 milyon insanın yarısına erişilmesini engelliyor. Şam’ın banliyölerinde ve Halep’te 250 bin kişi kuşatma altında. BM Genel Sekreteri’nin de geçtiğimiz ay dediği gibi ‘Halk, hayatta kalmaları için gereken gıda, tıbbi yardım ve temiz su gibi temel ihtiyaçlardan mahrum.’ Haziran’da BM Güvenlik Konseyi üyelerine ve Ortadoğu ülkelerine Suriye’deki yardımı güvence altına almak için üst düzey yetkili atamaları çağrısında bulunmuştuk. 

Bu çağrı, bugün 5 ay öncesine göre çok daha acil” ifadelerini kullandı.

 


BM musluğu kapatabilir

 


Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak, 3 milyonu aşan Suriyeli mültecilere barınak ve gıda imkanı sunmaya çalışırken, Birleşmiş Milletler (BM) ise istediği yardımın toplanamadığını gerekçe göstererek sığınmacılar için ayırdığı bütçeyi daha da kısmanın hesaplarını yapıyor. BM Dünya Gıda Programı’na göre, ülke içinde evlerini terk eden 4 milyon kişi ile sınır dışına kaçan 2 milyon mülteci için yapılacak yardımlarda kesinti gündemde. BM’nin 2014 için talep ettiği 1.3 milyar dolarlık yardımının şu ana kadar yüzde 58’i toplanabildi. 


12,2 milyon Suriyeli yardıma muhtaç


Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 12,2 milyon Suriyelinin, ülkede artan şiddet ve koşulların kötüleşmesi nedeniyle yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.


Amos, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Suriye'de 12,2 milyon kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu, Türkiye ve Ürdün'den, Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelere yardım dağıtımının, ihtiyaç içindekiler için "fark yarattığını" söyledi ve süresi 9 Ocak'ta dolan sınır ötesi yardım yetkisinin uzatılması çağrısında bulundu.


Suriye'de yardıma ihtiyaç duyanların sayısının temmuz ayında 10,8 milyon olduğunu hatırlatan Amos, Suriye'de 2011 yılından bu yana ekonominin yüzde 40 oranında küçüldüğünü, nüfusun üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığını, okula devam edenlerin yüzde 50 oranında düştüğünü, 7,6 milyon kişinin ülke içinde yerlerinden olduğunu ve 3,2 milyon kişinin diğer ülkelere kaçtığını ifade etti.


Amos, sınır ötesi yardım yetkisi veren kararın onaylanmasından bu yana BM'nin, ulaşımı zor Halep, İdlib, Deraa ve Kuneytra'ya yardım gönderdiğini belirtirken, BM'nin yine de Suriye'de insani yardımları karşılamakta yetersiz kaldığını kaydetti ve bağışçılara yardımlara fon sağlamaları çağrısı yaptı.


Suriye'de 212 bin kişinin kuşatma altındaki, 185 bin kişinin hükümetin kontrolündeki ve 26 bin 500'ünün de muhaliflerin elindeki bölgelerde yaşadığı belirtiliyor.

#Suriye
#insani trajedi
#çaresizlik
9 yıl önce