|

Bu ilk değil

Türk F16’larınca SU-24 tipi savaş uçağı düşürülen Rusya, Suriye sınırında defalarca ihlalde bulundu. Yüzbinlerce kişinin katili Esed’e her türlü desteği veren Rusya, rejim muhaliflerini bombalarken daha önce hava sahamızı birçok kez ihlal etmiş ve bu yüzden uyarılmıştı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:07 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Hatay'ın Yayladağı bölgesinde 5 dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşmesiyle ilgili olarak askeri kaynaklar, sınır tacizlerine ilişkin Rus yetkililerle geçtiğimiz ekim ayı içerisinde 5 kez görüşme yapıldığını açıkladı. Rus heyeti ile temaslarda birincil konuyu ise Rusya uçaklarının Türk Hava Sahası'nı ihlal etmesi oluşturdu. İhlallerin tekrarı halinde angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağı Rus yetkililere iletildi.



4 KEZ BU KONU GÖRÜŞÜLDÜ


3 Ekim'de Rusya'nın hava sahasını ihlalinin ardından Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün, Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. Büyükelçiye angajman kuralları hatırlatılıp Rusya ikaz edildi. Rus uçaklarının ikinci kez hava sahası ihlali yapmasının ardından 5 Ekim'de Rusya Federasyonu Ankara Savunma Ateşesi ile Genelkurmay karargahında görüşüldü. Ertesi gün Genelkurmay'da Rusya Federasyonu Ankara Savunma Ateşesi ile tekrar bir görüşme yapıldı. 7 Ekim'de Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Alexander Kantemirov ile Türk yetkililer yine görüştü.



SON UYARI 15 EKİM'DE


Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Dronov başkanlığındaki 8 subaydan oluşan bir askeri heyeti ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki 12 kişilik Türk heyeti biraraya geldi. Toplantıda 3-4 Ekim'de meydana gelen ihlallerin nedenlerini açıklığa kavuşturmak ve ihlallerin tekerrürünü önlemek maksadıyla alınan tedbirler hakkında açıklamalar yapıldı ve Rusya hava sahası ihlalleri konusunda uyarıldı.



Çelişkili savunma


SU-24 uçağının düşürülmesi sonrası Rusya'dan gelen çelişkili mesajlar dikkat çekti. Gelen ilk açıklama uçağın karadan atılan füzeyle vurulduğu şeklindeydi. Moskova yönetimi daha sonra 'havadan havaya füze' diyerek F16'ları kabul etti. Önce sınırın


ihlal edilmediğini iddia eden Ruslar daha sonra tezlerini değiştirip “Uçak sınırı terk ederken vuruldu" dedi.



Tehdit etti


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den düşürülen uçağa ilişkin ilk yorum, Karadeniz sahilindeki Soçi kentinde Ürdün Kralı Abdullah'la yaptığı görüşme sonrası geldi. Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini iddia eden ve vurulduğu sırada Türkiye sınırından 1 kilometre uzaklıkta olduğunu savunan Putin, “Uçak Türkiye sınırına 4 kilometre uzaklıkta düştü" dedi. “Sırtımızdan hançerlendik. Olayın Türk-Rus ilişkilerinde ciddi sonuçları olur" ifadesini kullanan Putin, Rus uçak ve pilotlarının asla Türkiye'yi tehdit etmediğini ileri sürdü. “Türkiye, Rusya'nın ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamış olmasına karşın Rus uçağını vurmuştur" şeklinde konuşan Putin, “Rusya, Türkiye'ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yaradı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı. “Türkiye Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO'ya başvurdu" diyen Putin, 'militanların da Türkiye'ye önemli miktarda petrol ve doğalgaz gönderdiğini' iddia ederek şaşırttı.







Gelmiyor


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaşanan kriz sonrası bugün gerçeklemesi beklenen Türkiye ziyaretini iptal etti. Lavrov, Soçi'de gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Rus Bakan ayrıca, Türkiye'deki terör tehdidinin Mısır'dan daha az olmadığını ileri sürerek Rus vatandaşlarına Türkiye'yi ziyaret etmemelerini tavsiye etti.



Askeri ilişkiler askıya alındı


Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, düşürülen Su-24 Rus uçağı sebebiyle Türkiye ile askeri ilişkileri askıya aldıklarını söyledi.



Uyarıyı duyduk


ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi konusunda, savaş uçağının 10 kez uyarıldığını kendilerinin de duyduğunu bildirdi. Warren, Bağdat'tan video konferans yoluyla yaptığı açıklamada, “Olan biten her şeyi duyabiliyorduk. Bunlar açık kanallar. Bunları diğerlerinin de duyduğuna eminim" dedi. Bu tür olayların çok hızlı geliştiğini ifade eden Warren, bölgede ne bir Amerikan uçağı ne de Amerikalı personel bulunduğunu belirterek, “Bu olay tamamen Türkler ve Ruslar arasında meydana geldi" diye konuştu. Rusya'nın Suriye'de IŞİD'i hedef aldığını iddia ettiğini ama vurulan yerlerin birçoğunun IŞİD'e ait olmadığını vurgulayan Warren, bugünkü olayın yaşandığı yerde de IŞİD'e ait unsur bulunmadığını belirterek, “Rusların söyledikleriyle yaptıklarının uyuşmaması hakkında endişeliyiz" şeklinde konuştu.



Herkes sakin olsun






AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rus jetinin düşürülmesinin ardından 'serinkanlı ve sakin' kalınması çağrısı yaptı. Tusk, Twitter'daki mesajında “Rus jetinin düşürülmesinin ardından bu ortamda, herkes serinkanlı ve sakin kalmalı" dedi. AB Komisyonu sözcülerinden Alexander Winterstein da, düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili, “Bu aşamada gelişmeleri yakından takip ediyor ve tam olarak ne yaşandığını saptamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.



Olacağı belliydi






Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın (Uluslararası Hukuk Uzmanı): “Düşürülen uçak 10 kez ikaz edilmiş. Demek ki bir tekerrür durumu var. Vahim bir olay. Türk-Rus ilişkilerini yakından ilgilendirecek, aleyhte bir durum. Ama ateşle oynama Türkiye tarafından başlatılmadı. Bu, çok ciddi bir hadise, hem Türkiye-Rusya açısından hem bölgenin güç düzeni açısından... Daha önce ağır hava ihlallerine rağmen Türkiye üç defa ateş açmamıştı. Ama bunun olacağı belliydi. SU-24 mükemmel bir uçak, yakın hava desteği yapan, ağır bombardıman uçağı ve radarları son derece kuvvetli olan bir uçak. Kolay kolay hata yapacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla böyle bir uçağın hava sahası ihlalini, Türkiye kabul edemez. Bu itibarla Türkiye'nin, kendisini meşru müdafaa hakkını kullandığı söylenebilir."



Hukuka uygun


Doç. Dr. Mehmet Dalar (Devletler Hukuku Uzmanı): Egemen hava sahası ihlal edilen ülkenin sözkonusu uçağı önce uyarması, bu dikkate alınmadığı takdirde müdahalede bulunmasının uluslararası hukuka uygun. Türkiye Suriye ile savaş halinde değil ancak çatışma bölgelerine yakın sınırlarını, egemenliklerini koruma yükümlülükleri bulunuyor. 2009'da askeri uyuşmazlıklara uygulanmak üzere hazırlanan San Remo hukuk el kitabına göre devletler, güncel tehditler karşısında kendilerini savunmalarıyla ilgili angajman kurallarını belirleyebilirler ve saldırgan olmayan amaçlarla tedbir alabilirler. Uçak, uyarının gereğini yerine getirilmediği için düşürülmek zorunda kalmıştır. Uçak, Suriye toprağında düşürülmüş olsa dahi, önemli olan ihlaldir."



Böyle vurdular






Rusya'ya ait savaş uçağının Türk F16'lar tarafından düşürülmesinin ardından bu ülkeye ait bir askeri helikopter de Suriye'nin Lazkiye bölgesinde muhalifler tarafından vuruldu. Açılan ateş sonucu helikopterin araziye zorunlu iniş yapmasının ardından muhalifler, askeri helikoptere tanksavar füzesi ile ateş etti. Füzenin isabet almasıyla helikopter imha edildi. Olay anı saniye saniye görüntülendi.



Bu kez de Rus oldular


Türkiye'nin Rusya uçağını düşürmesi, sosyal medyada yeminli Erdoğan muhaliflerini yine harekete geçirdi. Paylaştıkları mesajlarda Türkiye yerine açıkca Rusya'nın tarafını tutmaktan çekinmeyen çok sayıda isim tepkilere neden oldu. Kimi Rusya bayrağı paylaşırken kimi ise 'saray edebiyatı' yaptı.









#Yayladağı
#Türk F16
#Rusya
#Suriye
#düşürülen rus uçağı
8 yıl önce