|

Buhari'den Boko Haram'la mücadele sözü

Nijerya'da görevine resmen başlayan Nijerya Devlet Başkanı Buhari, yemin töreninde, Boko Haram ile sonuna kadar mücadele sözü verdi.

Yeni Şafak
23:13 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:31 - 29/05/2015 Cuma
AA

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, terör örgütü Boko Haram'ı yok etme sözü verdi.



Mart ayında yapılan seçimi kazanan Buhari, başkent Abuja'da düzenlenen törenle yemin ederek görevine resmen başladı.



En öncelikli sorunu "Boko Haram terörü" olarak tanımlayan Buhari, güvenlik güçlerinin Boko Haram ile mücadelede son haftalarda ilerleme gösterdiğini söyledi.



Buhari, askeri komuta merkezinin, Abuja'dan Boko Haram'ın faaliyet gösterdiği ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'ye kaydırılacağını, terör son bulana kadar orada kalacağını belirtti.



Boko Haram'ın Chibok'taki bir okuldan kaçırdığı 276 kız öğrenciyi bulmadan terör örgütünü yenemeyeceklerini dile getiren Buhari, Hükümetin kızları sağ salim bulmak için her şeyi yapacağını vurguladı.



Hükümetinin, örgütün neden yükseldiğini anlamak için sosyolojik çalışma yapacağını bildiren Buhari, teröre karşı mücadelede insan hakları ihlallerinden kaçınmak için muharebe esaslarını revize edeceklerini kaydetti.



Buhari ayrıca, yargı ve yasama organları dahil ülkedeki tüm kurumlarda yolsuzluklarla savaşacağını vadetti.



"Tüm Nijeryalıların devlet başkanı olarak hizmet etmeyi amaçlıyorum" diyen Buhari siyasi muhaliflerine karşı sindirme harekatı başlatmayacağını vurguladı.



Buhari, ülkede yaşanan enerji krizini tek bir nedeni olmadığını söyleyerek bu sorunu çözmek için daha fazla gayret sarfedeceğini belirtti.



Nijerya'da 28 Mart'ta yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan asker kökenli Buhari, ülkenin 177 milyonluk nüfusunun yarısını oluşturan Müslüman toplumundan geliyor. Buhari, Aralık 1983'te sivil yönetimi devirip iktidara gelmiş, Ağustos 1985'te kendi genelkurmay başkanının yaptığı askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmıştı.



2003'ten sonra üç devlet başkanı seçiminde de yarışan ancak hiçbirini kazanamayan Buhari, 2011'deki yenilgisinin ardından ağlayarak bir daha aday olmayacağını ilan etmiş, partisinin ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıklamıştı. Geçen yıl dört muhalefet partisi tarafından kurulan APC'nin aday gösterdiği Buhari'nin, özellikle ülkenin kuzeyindeki yoksul halk arasında popüler olduğu belirtiliyor.

#Boko Haram
#Nijerya
#Muhammed Buhari
#yemin töreni
#konuşma
9 yıl önce