|

Bush Kongre'de son kez konuştu

ABD Kongresi'nde sonuncu Birliğin Durumu konuşmasını yapan ABD Başkanı Bush, Irak politikasını överken, İran'a da gözdağı verdi. Bush'un konuşması, Kongre'nin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki bölünmüşlüğünü su yüzüne çıkardı

Ali Akel
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:09 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Bush Kongre'de son kez konuştu
Bush Kongre'de son kez konuştu

George W. Bush, 'ABD Başkanı' sıfatıyla dün son kez Kongre'ye seslendi. Bush'un yaptığı son “Birliğin Durumu” konuşması 50 dakikadan fazla sürdü. Bush konuşmasında ağırlığı son günlerde kötüye giden ekonomiye ve Ortadoğu'ya verdi. Senato Başkanı sıfatıyla Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Temsilciler Meclisi Başkanı sıfatıyla Nancy Pelosi'nin hemen önünde kurulan kürsüde konuşan Bush, salona Pelosi tarafından takdim edildi.


EKONOMİ İYİ YOLDA

Bush, konuşmasının ilk bölümünü iç politikaya ayırdı. Ekonomiyi canlandırmak için üzerinde uzlaşılan acil önlem paketinin hızla Kongre'de onaylanması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı, petrole bağımlılığın azaltılması için de, “kömüre dayalı yatırım” yasasının geçmesini istedi. Bush, ABD ekonomisinin belirsiz bir dönemden geçtiğini kabul etti; ancak uzun vadede büyümenin süreceğini belirtti. ABD Başkanı önümüzdeki üç yıl boyunca küresel ısınmayla mücadele ve enerji konusunda yeni teknoloji geliştir- mek için 2 milyar dolar ayrılacağını da vurguladı.


İRAN'A GÖZDAĞI

Konuşması ayakta alkışlarla sık sık kesilen Bush, Afganistan, Pakistan, İsrail-Filisin ve Irak konularında değerlendirmelerde bulundu. Irak'ta pozitif yönde çok büyük değişiklik olduğunu öne süren Bush, gelecek aylarda, 20 binin üzerinde kademeli asker çekme- işleminin başlayacağını söyledi. Annapolis Konferansı sırasında gündeme alınan Filistin devleti konusuna da vurgu yapan Bush, İsrail-Filistin anlaşması konusunda umutlu olduğunu söyledi. Nükleer programı nedeniyle İran yönetimine de gözdağı veren Bush, İran halkına seslenerek, “Bizim sizinle bir sıkıntımız yok. Size, tarihinize ve kültürünüze saygı duyuyoruz. Özgürlük isteğinizi destekliyoruz” mesajı verdi. Bush, İran hükümetine ise nükleer niyetlerini açıklaması çağrısında bulundu.


Rakip adaylar mesafeli durdu

Seçim yılı ve partilerin başkan adayı seçme yarışı dolayısıyla gözler, Demokrat Partili Illinois Senatörü Barack Obama ve New York Senatörü Hillary Clinton'daydı. Parti adaylığı için çekişmeli bir yarış sergileyen iki liderin, aynı sırada, aralarında çok az bir mesafe olmasına rağmen bütün gece el sıkışmamaları dikkati çekti.


Demokratlar alkışlamadı

ABD Başkanı Bush'un “Birliğin Durumu” konuşması, Kongre'nin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki bölünmüşlüğünü de iyice su yüzüne çıkardı. Kongre'de çoğunluğu ele geçiren Demokrat Partililerin, Bush'un konuşmasını sık sık ayağa kalkarak alkışlarla kesen Cumhuriyetçi Partililere katılmadığı görüldü. “First Lady” Laura Bush'un, ikiz kızları Barbara ve Jenna'nın arasında oturarak izlediği konuşma sırasında, Kongre binasında, İçişleri Bakanı Dirk Kempthone dışında bütün kabine üyeleri ve Genelkurmay yetkilileriyle Kongre üyeleri yer aldı.




16 yıl önce